Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zauzdana katastrofa?

BP tvrdi: Začepili smo bušotinu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napokon, čini se, dobre vijesti iz Meksičkog zaljeva, jer British Petroleum i Američka obalna straža vjeruju kako je bušotina Deepwater Horizona napokon začepljena.

Sirova nafta kroz tu bušotinu neprekidno istječe još od 20. travnja i katastrofalne eksplozije u kojoj je potonula istoimena naftna platforma BP-a. Tad je poginulo i 11 radnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tekoće u rezanju cijevi Naftna mrlja nadomak Floride Slika nije dostupna Treća nije sreća ‘Top kill’ je propao, prelazi se na novu metodu

>> Novi pokušaj: Blatom zaustaviti naftu

>> 'Top kill': Počela nova akcija protiv curenja nafte

Ipak, BP-ov plan nazvan 'top kill', čini se, uspio je, prenose svjetski mediji. U bušotinu su silom upumpavali mulj, a ideja je bila, jednom kad pritisak padne na nulu, čitavu stvar zaliti još i betonom, kako bi se bušotina do kraja začepila i kako bi se spriječilo njezino ponovno curenje.

''Top kil' je uspio stabilizirati curenje iz bušotine', rekao je admiral američke obalne straže Thad Allen te dodao kako je još uvijek prerano proglasiti potpun uspjeh.

Europa i Hrvatska sigurne od naftne mrlje

Je li operacija uspjela znat će se tek za nekoliko dana. Dio nafte dospio je u područje snažnih morskih struja u Meksičkom zaljevu. Američki stručnjaci kažu da će ondje i ostati. Opasnosti za Europu i Hrvatsku nema. 'Ova nafta ne može ni na kakav način doći do Jadranskog mora. Da bi ušlo nešto nešto u Sredozemno more, mora proći Gibraltar. Da bi prošlo kroz cijelo Sredozemlje i došlo do Jadranskog mora potrebno je i proteći vrijeme, a kroz to vrijeme organski materijal, što jest nafta, će se potpuno razgraditi', kaže Adam Benović sa Instituta za more i priobalje u Dubrovniku.

Znanstvenici tvrde: Ovo je najveća naftna katastrofa u povijesti SAD-a

Znanstvenici koji proučavaju bušotinu Deepwater Horizon, sada kažu kako je su sigurni da je iz bušotine curilo dva do pet puta više sirove nafte, nego što je to bila procjena BP-a, prenosi AP. Koristili su dvije različite metode i zaključili da je u more curilo između 504.000 i 798.000 galona nafte, ili možda čak i bliže milijun galona. Podatke je medijima prezentirala dr. Marcia McNutt iz američke Geološke službe, koja je i šefica timova zaduženih za otkrivanje što točnijeg podatka o curenju nafte.

Prema tim novim procjenama znanstvenika, dosad je u more isteklo 17 do 39 milijuna galona nafte, što je najgora takva katastrofa u povijesti SAD-a, koja je, prema ovim podacima, uvelike nadmašila ekološku katastrofu, koju je izazvala eksplozija na Exxon Valdez naftnoj platformi, kada je u more iscurilo 11 milijuna galona sirove nafte.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene