Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Očajnički želi natrag

Borba jednog muškarca protiv IS-a: Ima 22 godine, a iza njega su već godine ratnog staža

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Delkhwaz Sheikh Ahmad otac je dvoje djece. Bori se od svojih tinejdžerskih godina.

Kurdski borac koji se s džihadistima bori od tinejdžerskih godina očajnički se želi vratiti u Siriju i zaustaviti militante islamske države u zauzimanju pograničnog grada Kobanija. Delkhwaz Sheikh Ahmad, otac dvoje djece, trenutno je u turskom gradu Suruc gdje je pobjegao sa sinovima i suprugom, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja Slika nije dostupna Intenzivna borba Bitka za sirijski grad: Traju žestoke borbe IS-a i Kurda

No, 22-godišnjak se sada nada kako će se uspjeti ušuljati natrag preko granice u Kobani i pomoći zaustaviti pad grada u ruku džihadista. 'Teško je, ali vratiti ćemo se jer su tamo naši prijatelji', kaže.

Kada je prije tri godine izbila sirijska revolucija Ahmad je služio vojnik rok u vojski sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

One tjeraju strah u kosti džihadistima - I uvijek su naoružane!

Kao tinejdžer je teško ranjen boreći se s pobunjenicima u gradu Daraa. No, ozljeda nije zaustavla njegovu želju da se bori i ubrzo nakon povratka kući pridružio se snagama koje su štitile njegovo selo. Njegova jedinica na kraju se priodružila kurdskom YPG-u, jedinici za zaštitu ljudi, koja je onda udružila snage s brigadom Raqqa.

YPG je trenutno upleten u žestoku borbu za Kobani. Ahmad je u sokobima izgubio dva brata i mnogo prijatelja.

Kako su militanti ISIS-a napredovali prema Kobaniju, u strahu za sigurnost svoje obitelji, Ahmad je prošli mjesec evakuirao suprugu i sinove stare dvije i tri godine u Tursku. Žive s njegovim bratom, a on je ostao pomagati u obrani Kobanija. Ipak, svako malo prelazi granicu kako bi nekoliko dana proveo s obitelji. No, granice su sada zatvorene, a on je zaglavio u Turskoj.

Otkrio je detalje iz ćelije u kojoj je provodio dane sa žrtvama islamista

Očajnički se želi vratiti s još nekoliko boraca. 'Samo želimo braniti našu zemlju, gradove i sela u kojima su Kurdi', kaže.

Istovremeno, ne očekuje se da će turska poslati vojnike ili pomoći kurdskim borcima koji brane Kobani i to zbog višedesetljetnog spora koji vode s kurdskom gerilskom skupinom povezanom s braniteljima grada. Borci u Kobaniju povezani su Kurdistanskom radničkom strankom, odnosno PKK, koju Turska i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene