Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spavali jedan uz drugog

Otkrio je detalje iz ćelije u kojoj je provodio dane sa žrtvama islamista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Henin je svoje zatvoreničke dane proveo s američkim novinarima Jamesom Foleyem i Stevenom Sotloffom te britanskim humanitarcima Davidom Hainesom i Alanom Henningom. Svima njima ISIS-ovci su odrubili glave i objavili snimke.

Francuski novinar Nicholas Henin, kojeg su prošle godine uhvatili džihadisti Islamske države (IS) u Siriji te je devet mjeseci proveo u zarobljeništvu, otkrio je kako je ćeliju dijelio sa četvoricom muškaraca koje su islamisti javno smaknuli odrubivši im glave.

Henin, kojeg su militanti pustili u travnju, svoje je zatvoreničke dane proveo s američkim novinarima Jamesom Foleyem i Stevenom Sotloffom te britanskim humanitarcima Davidom Hainesom i Alanom Henningom. Svima njima ISIS-ovci su odrubili glave i objavili snimke.

Kako je Henin otkrio za ITV News, a prenosi Daily Mail, u njihovoj ćeliji su još bili John Cantlie i Peter Kassig, koji će biti sljedeći na redu za smaknuća, bar prema prijetnjama militanata na propagandnim snimkama.

Iako je oslobođen prije šest mjeseci, Nicholas Henin kazao je kako se ne osjeća slobodnim. Svako ubojstvo 'cimera' iz zarobljeništva podsjeti ga na strahote koje su prošli. Istaknuo je da su u zatočeništvu svi postali bliski prijatelji dijeleći praktički sve.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smaknu svakoga tko se ne želi boriti Strava u Faludži: 20.000 djece taoci i živi štitovi islamistima! Slika nije dostupna Otimaju ih i nude poput robe TRŽNICE ROBLJEM 21. STOLJEĆA Djevojke prodaju za kutiju cigareta

'Ako svakoga dana, sedam dana u tjednu s nekim morate biti 24 sata, onda ne postoji privatnost. Zajedno smo jeli, spavali jedan do drugoga. Razgovarali smo o svemu; životu, nadanjima, očekivanjima', kazao je Henin.

Britanija će na džihadiste primjenjivati zakon iz srednjeg vijeka?!

Alana Henninga, britanskog humanitarca, opisao je kao potpuno nedužnog čovjeka, koji nije bio u Siriji da bi zarađivao novac. Bio je poput dobroćudnog mede, spreman pomoći svakome.

Francuski je novinar kazao kako je soba u kojoj su bili zatočeni bila toliko malena da su mogli jedino trčati na mjestu kako bi se razgibali. Naglasio je i kako su se brojni taoci odlučili preobratiti na islam jer su osjetili da će im vjera pomoći da se lakše nose sa užasom zarobljeništva.

Među takvima je i Amerikanac, Peter Kassig, za kojega je na snimci Henningova ubojstva egzekutor Jihadi John rekao kako je upravo on sljedeći na redu. Henin kaže kako je Kassing iskreno prigrlio islam te da ga je on vidio kako se moli i posti u vrijeme Ramazana. Uzeo je i muslimansko ime, Abdul-Rahman.

Za novinara Johna Cantliea, koji je za sada na snimkama samo govorio antizapadnjačke poruke, koje su ga islamisti natjerali da čita, Henin kaže kako se nada da će to biti dovoljno da ga poštede i ostave na životu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene