Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bliskoistočni kvartet podupire Abbasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni kvartet bliskoistočnih mirovnih posrednika izrazio je u subotu potporu palestinskome predsjedniku Mahmudu Abasu i zabrinutost zbog teškoga stanja u Gazi, ali nije zasad ništa priopćio o ublažavanju financijske blokade palestinske samouprave.

Kvartet, u kojem su predstavnici Europske unije, Rusije, Sjedinjenih Država i Ujedinjenih naroda, zatražio je da se prekine nasilje u Gazi nad kojom su ovaj tjedan nadzor preuzele snage Hamasa, te da se osigura dotok humanitarne pomoći u to područje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Abas opetovao da se neće kandidirati Tisuće na komemoraciji Arafatu poduprle Abasa Slika nije dostupna Abas namjerava ostati na dužnosti do 2010. bez obzira na Hamas

U priopćenju koje je izdao američki State Department ne govori se o tome hoće li Kvartet, što se očekuje, ukinuti zabranu izravnog pomaganja palestinskim vlastima. 

Ta je zabrana uvedena lani kad je Hamas pobijedio na izborima i došao na vlast.

"Kvartet izražava potporu nastojanju da se udovolji humanitarnim potrebama Palestinaca i zahtijeva poštovanje ljudskih prava svih u Gazi te sigurnost i zaštitu stranim radnicima", kaže se u priopćenju.

"Traži i hitan prekid nasilja i suradnju svih strana kako bi se
zajamčila odgovarajuća sigurnost i uvjeti za prolaz humanitarne pomoći i osoblja i u pojasu Gaze i na važnim graničnim prijelazima", dodaje se u priopćenju.

U priopćenju se još kaže kako Kvartet prihvaća "nužnost i
legitimitet" Abasovih ovotjednih odluka da raspusti Hamasovu vladu i proglasi izvanredno stanje. 

Prema priopćenju, te su odluke opravdane "zbog težine stanja".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene