Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Palestinska samouprava prihvatila je američke mehanizme za provedbu mirovnog plana bliskoistočnog Kvarteta, a prva faza provedbe trebala bi početi ubrzo, rekao je glavni palestinski pregovarač Ahmed Korei.


Bliskoistočni Kvartet - SAD, EU, Rusija i UN - trebao je pratiti
provedbu mirovnog plana, takozvanih "mirovnih smjernica", koji je uobličen 2003. godine ali nije nikada proveden.

Vezani članci Nobelova nagrada, ilustracija Nobelova nagrada za mir novinarima Mariji Ressi i Dmitriju Muratovu Nobelova nagrada, ilustracija Danas objava dobitnika Nobelove nagrade za mir: Nominirani Navaljni, Thunberg, Tihanovska, WHO, Black Lives Matter...

"Prihvatili smo američki prijedog koji predviđa da američka
administracija presuđuje u mogućim sporovima", rekao je Korei. 

To je prvi puta da je SAD prihvatio takvu ulogu u mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Prema Koreiju, trenutno se formiraju trostrani palestinsko-izraelsko-američki odbori koji bi nadgledali provedbu mirovnog plana.

Prema mirovnim smjernicama, Palestinci bi se u zamjenu za stvaranje vlastite države trebali odreći nasilja i provesti ustavne reforme, dok bi Izrael trebao obustaviti naseljavanja na Zapadnoj obali.

Kasnije ovog mjeseca u Annapolisu u SAD-u trebala bi se održatimirovna konferencija na kojoj se očekuje pokušaj oživljavanja mirovnog plana bliskoistočnog Kvarteta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju