Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osudio invaziju

Bivši ruski premijer upozorava: "Ako Ukrajina padne, baltičke zemlje su sljedeće na redu"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Bivši ruski premijer Mihail Kasjanov upozorio je da će, ako Vladimir Putin uspije u invaziji na Ukrajinu, njegov sljedeći cilj biti baltičke zemlje.

Kasjanov je danas oporbeni čelnik, a bio je premijer Rusije između 2000. i 2004., kada je Putin bio predsjednik.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Proljetno novačenje Objavio Kremlj: Putin pozvao u vojsku čak 150.000 ljudi Vladimir Putin Sukob u Europi Putin tvrdi da je ukrajinska protuofenziva propala: Vodi se velika bitka za grad na istoku

Prije nego što je radio u Putinovoj administraciji, imao je nekoliko uloga u administraciji Borisa Jeljcina.

64-godišnji političar okrenuo se protiv Putina 2008. godine, kada mu je kao suparničkom kandidatu na predsjedničkim izborima onemogućeno sudjelovanje iz političkih razloga.

Dvije godine kasnije, sudjeluje u osnivanju Narodne slobodarske stranke "Za Rusiju bez bezakonja i korupcije" i od tada je čelnik oporbene Stranke narodne slobode ili Parnas.

Govoreći za AFP, Kasjyanov je rekao da je poznavao drugačijeg Putina od onog koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu. Dodaje kako je u početku mislio da Putin blefira o ratu u Ukrajini.

Ali kada je ruski predsjednik sazvao veliki sastanak Vijeća sigurnosti 21. veljače, tri dana prije početka invazije, Kasjanov je shvatio da Putin zaista namjerava započeti rat.

Navodi kako očekuje da bi rat mogao potrajati i do dvije godine. Smatra da Ukrajina mora pobijediti kako bi se izbjeglo širenje sukoba na druga područja u Europi, piše Newsweek.

Baltičke zemlje sljedeće na redu

"Ako Ukrajina padne, baltičke zemlje su sljedeće na redu", istaknuo je i naglasio važnost pobjede Ukrajine u ratu.

Ne slaže se s prijedlogom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se izbjegne ponižavanje Putina i okonča rat kompromisom koji bi vjerojatno uključivao ustupanje ukrajinskih teritorija.

"Što je Putin učinio da to zasluži?", kazao je. "Ovo je pretjerano pragmatičan stav. Vjerujem da je to pogrešno i nadam se da Zapad neće ići tim putem", dodao je.

"Način na koji će se rat u Ukrajini završiti, kad god se završi, također će promijeniti Rusiju", rekao je Kasjanov.

Bivši premijer vjeruje da će "kvazi-nasljednik" na kraju zamijeniti Putina, ali da će teško zadržati kontrolu nad situacijom pa će Rusija na kraju moći održati slobodne i poštene izbore.

Kasjanov smatra da bi za "dekomunizaciju" i "deputinizaciju" Rusije trebalo desetak godina. "To će biti teško, pogotovo nakon ovog zločinačkog rata", rekao je.

Više o ratu u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene