Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljudi iza operacije

Bivši pripadnik Navy Sealsa: Osamu je ubila elita elite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza ubojstva Osame bin Ladena stoje elitni pripadnici američke mornarice.

Iako američka mornarica nije potvrdila, vjeruje se da je upravo njihova postrojba Team 6 izvela operaciju Geronimo. Seal's je akronim za 'Sea, Air i Land' (more, zrak i kopno) i predstavlja elitnu postrojbu čiji su pripadnici upali u skrovište Osame bin Ladena i ubili ga u trenutku kad je ovaj posegao za nečim za što su mislili da je oružje. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney otkrio je da su SEAL-ovci imali dozvolu da ubiju Osamu ukoliko se ovaj ne poželi predati. Da je zatražio predaju, trebali su poštovati tu odluku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ako im odgovore Američki vojnici bili spremni na sukob s pakistanskim snagama Slika nije dostupna 'Neuspjeh bio imao ozbiljne posljedice' Obama: Napad na Bin Ladena '40 mi je najduljih minuta u životu'

>> VIDEO: Upoznajte specijalce koji su ubili bin Ladena

>> VIDEO: U napadu na bin Ladena korišteni 'stealth' helikoptere?

>> Pogledajte ženu koja je tijelom pokušala spasiti bin Ladena!

'Operaciju je izvela elita elite američke vojske. Riječ je o pripadnicima SEAL-a koji su prošli najzahtjevnije treninge na svijetu i iza njih stoje duge pripreme. Vježbali su mnogo puta kako bi bili uvjereni da će privesti operaciju do kraja bez obzira što se dogodilo', kazao je za AP pripadnik mornarice Eric Imena dvadesetak marinaca koji su sudjelovali u operaciji neće se objavljivati iz sigurnosnih razloga i bit će odlikovani u privatnosti mornarice Greitens. Bivši pripadnik SEAL-a Eric Basu ističe kako su pripreme unutar postrojbe tako zahtjevne da čak 70 posto vojnika odustane. 'Mislim da ih većina odustane zbog straha i neizvjesnosti što slijedi. No, najbolji idu dalje jer želi biti apsolutno najbolji u tome i najveći je ponos kad te kolege vide kao najboljeg. Tako i marinci koji su sudjelovali u uklanjanju Osame bin Laden mogu u krugu ostalih kolega podići glavu visoko i reći kako su ubili najgoreg zločinca', kazao je Basu.

Imena dvadesetak marinaca koji su sudjelovali u operaciji neće se objavljivati iz sigurnosnih razloga i bit će odlikovani u privatnosti mornarice. Njihov zadatak je gotov i trenutno se nalaze u matičnoj bazi. Američke vlasti su započele s pregledom kompjutora, DVD-a i dokumenata koji su pronađeni u Osaminom skloništu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene