Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operacija Geronimo

VIDEO: Upoznajte specijalce koji su ubili bin Ladena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni su najbolji od najboljih, bilo u zraku, na kopnu ili moru.

Operacija Geronimo, u kojoj je cilj bio Osama Bin Laden, bila je visoko rizična zadaća. U strogoj tajnosti izvele su je postrojbe najelitnijih američih specijalaca, posebno obučenih za tajne operacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Većina nenaoružana Bin Ladenova supruga: Pet godina nismo izašli iz te sobe Slika nije dostupna Sporno ime Obama razbjesnio Indijance: Geronimo je bio heroj, a ne zločinac!

Helikopterska akcija unaprijed je uvježbana. No, spustiti se na posljednje skrovište Osame bin Ladena, za američke specijalce, nije bio mačji kašalj. Obavještajne službe imale su detaljne satelitske snimke kompleksa u kojem se skrivao.

Bilo je to dovoljno da naprave repliku istog takvog na kojem su se komandosi mogli pripremati. Što se zbivalo iza zidova ograđenih bodljikavom žicom i zapovijedi, uhvatiti ili ubiti, najelitniji tim ratne mornarice, poznatiji kao Tim 6, ne smije otkrivati. Pa tako i reći tko je od njih, na omraženog američkog neprijatelja, prvi zapucao. Obučeni su za tajne akcije.

Kao u akcijskim filmovima. Američki tuljani', njih 2 i pol tisuće, obavljaju posebne zadatke. Često do samog cilja  ne znaju tko im je meta. Oni su najbolji od najboljih, bilo u zraku, na kopnu ili moru. Uče preživljavati u ekstremnim zimskim uvjetima. Obuku u nekim od najtežih situacija, poput onih pod vodom, nije lako proći.

>> Bijela kuća priznala: Osama nije bio naoružan!

Poprilično rigorozan trening traje dvije godine. 132 sata kontinuiranog fizičkog treninga, manje od 4 sata sna. Od muškaraca u dobi od 26 do 33 godine koji pokušaju biti dio tima, njih čak 75 posto nikad ne uspije. Žene se ne mogu prijaviti. Često se puta zna reći kako je njihovo najopasnije oružje, njihova inteligencija.

Prošli su najkritičnija ratišta. Bili u Iraku, Afgaistanu, Somaliji, pa i na području bivše Jugoslavije. Operacija Geronimo bila je njihovih najrizičnijih 40 minuta. Među rijetkim neuspjelim akcijama bio je lov na Radovana Karadžića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene