Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama, koji je iz Bijele kuće uživo pratio akciju specijalaca i likvidaciju Osame bin Ladena, izjavio je u razgovoru za televiziju CBS da mu je to bilo 'najduljih 40 minuta u životu', prenosi Reuters.


'To je bilo najdužih 40 minuta moga života, osim možda kada je Sasha s tri mjeseca oboljela od meningitisa, a ja sam čekao da liječnici kažu da je sve dobro', rekao je Obama.

Vezani članci Slika nije dostupna Obama: 'Bin Laden je u Pakistanu vjerojatno imao mrežu podrške' Slika nije dostupna Bivši pripadnik Navy Sealsa: Osamu je ubila elita elite

Priznavši da bi neuspjeh takve operacije i to u prijateljskoj zemlji koja nije bila obaviještena o operaciji kodnog imena 'Geronimo' imala 'ozbiljne posljedice', Obama je priznao da je razmišljao o dva fijaska američkih komandosa: onoga u Iranu kada je tadašnji predsjednik Jimmy Carter 1980. naredio oslobađanje talaca i akciju u Somaliji kada je milicija Mohameda Faraha Aidida srušila dva helikoptera Black Hawk, a mnoštvo se iživljavalo na tijelima poginulih američkih pilota i vojnika pred kamerama.

'Da, naravno. Večer uoči operacije razmišljao sam o tome', rekao je Obama. Objasnio je da uoči same operacije još uvijek nije bilo čvrstog dokaza da se Osama bin Laden nalazi u toj kući.

>> U skrovištu Osame bin Ladena pronađen lijek za impotenciju

>> Obama: 'Bin Laden je u Pakistanu vjerojatno imao mrežu podrške'

>> VIDEO: Bin Laden u skrovištu gleda samog sebe

'Na kraju dana još uvijek je bilo 55 naspram 45. Nismo sa sigurnošću mogli tvrditi da se bin Laden nalazi upravo ondje', dodao je. Konačnu je odluku donio u četvrtak, a operacija 'Geronimo' izvršena je u nedjelju. Prema vlastitom priznanju, malo je ljudi znalo za akciju. 'Velika većina mojih glavnih savjetnika nije znala', potvrdio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju