Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Otmice i mučenja

Bivši egipatski predsjednik osuđen na 20 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mohamed Mursi i članovi Muslimanskog bratstva osuđeni su za nasilje, otmicu i mučenje prosvjednika tijekom demonstracija održanih 2012.

Vođa Muslimanskog bratstva Mohamed Mursi osuđen je u utorak na 20 godina zatvora bez prava žalbe, gotovo tri godine pošto je bio izabran za predsjednika Egipta na prvim demokratskim izborima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ulični sukobi Opet kaos u Egiptu: Kairom odjekuju eksplozije i pucnjava Slika nije dostupna Uskoro odluka Muslimansko bratstvo pred ukidanjem?

Mursi je saslušao presudu u utorak zajedno s 12 članova Bratstva na suđenju koje je uživo prenosila državna televizija.

Svi su oni osuđeni za nasilje, otmicu i mučenje prosvjednika tijekom demonstracija održanih 2012. Oslobođeni su krivnje za ubojstvo za što se u Egiptu dosuđuje smrtna kazna. Među osuđenima, koji su slušajući presudu izvikivali "Bog je Velik", nalaze se i visoki dužnosnici Bratstva Mohamed el-Beltagi i Esam el-Erian.

Riječ je o prvoj presudi protiv Mursija koji je svrgnut s vlasti 2013., a on tvrdi da je to izveo vojnim udarom bivši vojni zapovjednik, a danas predsjednik Abdel Fatah al-Sisi.

Al-Sisi je nastavio progoniti Muslimansko bratstvo tvrdeći da je ono dio terorističke mreže i egzistencijalna prijetnja arapskom i zapadnom svijetu. Bratstvo pak tvrdi da je ono mirotvorni pokret i da će se vratiti na vlast voljom egipatskog naroda.

Egipat na smrt osudio glavnog vođu Muslimanskog bratstva

Egipatski državni aparat - ministarstvo unutarnjih poslova, obavještajne službe i vojska, provode dosad najveću represiju u povijesti modernog Egipta, tvrde poznavatelji. Ističu da Egipćani danas više ne prosvjeduju jer su odabrali pristati na kršenje ljudskih prava u zamjenu za stabilnost.

Zapadne sile odbile su prozivati Sisija za manjak demokracije. Al-Sisi je zadnji u nizu vojnih časnika koji su zgrabili vlast.

Pobjednik prvih demokratskih predsjedničkih izbora 2012., održanih nakon što je narod masovnim demonstracijama srušio višedesetljetnog autokrata Hosnija Mubaraka 2011., Mursi je postao osoba koja je Egipat dijelila, a ne spajala.

Bratstvo je desetljećima bilo vodeća oporbena stranka Mubaraku, ali vrlo popularna u širokim egipatskim krugovima. No za svog turbulentnog jednogodišnjeg mandata Mursi je marginalizirao sekularne i liberalne Egipćane i budio strah da će Bratstvo zlorabiti vlast.

Prosvjedi protiv Mursija izbili su krajem 2012., kada je ukazom proširio predsjedničke ovlasti. Njegovi su pristaše tvrdili da je to bio nužan potez da zauzda samovolju pravosudnog aparata naslijeđenog iz Mubarakove ere od zloporabe u političkoj tranziciji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene