Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Gotovo je sigurno da bivši afganistanski predsjednik Ašraf Gani nije pobjegao iz Kabula kad su Talibani preuzimali vlast noseći ukradene milijune dolara već manji iznos, prema službenom američkom izvješću koje će biti objavljeno u utorak.


Izvješću nedostaju još odgovori na pitanja koje je Ašrafu Ganiju poslao glavni istražitelj za rekonstrukciju Afganistana (Sigar).

Bivši afganistanski predsjednik i drugi dužnosnici bili su optuženi da su ukrali oko 169 milijuna američkih dolara koji su pripadali afganistanskoj vladi.

"Iako je Sigar otkrio da je novac odnešen iz predsjedničke palače i ukrcan u helikoptere, dokazi ukazuju da ukupan iznos nije prelazio milijun dolara te da se najvjerojatnije radi o sumi od oko 500.000", stoji u izvješću.

Ispitani svjedoci su izjavili da nisu vidjeli veće iznose novca u helikopterima koji su već bili nakrcani putnicima. Iznos od 169 milijuna dolara bi bio u blokovima novčanica težine od gotovo dvije tone i vrlo primjetne veličine, naglasio je glavni istražitelj u izvješću, dodavši da su ispitanici vidjeli optuženike kako ulaze u helikoptere samo s lakom prtljagom.

Joe Biden Afganistanci ogorčeni: Biden će podijeliti sedam milijardi zamrznutih sredstava za naknade žrtvama terorizma
Ograničavanje prava ženama u Afganistanu - 2 Vraćaju se u kaos iz 90-ih: "Ovo što smo vidjeli pokazuje da se one stare navade režima vraćaju, i to pred očima svijeta"

Bivši visoko pozicionirani službenik je uvjeren da nitko nije odnio milijune već da je jedna osoba nosila oko 200.000 dolara, druga 240.000, dok su ostali u svojim džepovima imali od 5.000 do 10.000 dolara.

"Ako je to točno, ukupan iznos novca koji se nalazio u ta tri helikoptera bio bi oko 500.000 USD, od kojih je 440.000 pripadalo afganistanskoj vladi", stoji u izvješću.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju