Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2"Pogreška u akciji"

Policajka proglašena krivom jer je upucala nenaoružanog crnca: Umjesto omamljivača izvukla je pištolj

Policija u SAD-u, ilustracija (Foto: AFP)
Policija u SAD-u, ilustracija (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Policija u SAD-u, ilustracija (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Bivša policajka Kimberly Potter u četvrtak je proglašena krivom za ubojstvo iz nehata jer je ustrijelila mladog crnca Dauntea Wrighta po zaustavljanju njegovog vozila zbog prometnog prekršaja prilikom čega je umjesto omamljivača koristila pištolj.

Porota sastavljena od 12 članova u Minnesoti je proglasila 49-godišnjakinju Kimberly Potter, bivšu policajku, krivom za ubojstvo iz nehata prvog i drugog stupnja koje se dogodilo 11. travnja a u kojem je stradao 20-godišnjak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje istraga Žena pronađena mrtva u talijanskoj crkvi: Bila je odjevena poput vampira, a policija sumnja na nešto bizarno Ilustracija Težak zločin u SAD-u Mladić ubio osam osoba pa presudio i sebi: ''Ovo je vjerojatno najgori zločin s kojim se susrećem''

Ubojstvo je izazvalo niz intenzivnih prosvjeda u Brooklyn Centru, pogotovo jer se dogodilo 16 kilometara od mjesta na kojem je bivši policajac Derek Chauvin prilikom uhićenja ubio Georgea Floyda, crnca čija je smrt potaknula masovne prosvjede zbog rasizma i policijske brutalnosti u američkim gradovima.

Chauvin je također osuđen za ubojstvo.

Snimka s kamere na uniformi Kimberly Potter pokazala je da osnove činjenice incidenta nisu bile sporne. I tužitelji i obrana su se složili da je Potter greškom izvukla krivo oružje te da nikada nije namjeravala ubiti Wrighta.

Tijekom cijelog suđenja, tužitelji su naglašavali da je Potter u službi bila 26 godina, što je razina iskustva za koju su rekli da njezinu pogrešku čini neobranjivom. Rekli su da je zanemarila svoju obuku, koja je uključivala tečajeve povezane specifično s omamljivačima a koje je pohodila tek par mjeseci prije same pucnjave. Dodali su kako je napravila svjestan i nerazuman rizik kada je odlučila koristiti bilo kakvo oružje protiv nenaoružanog Wrighta.

Njeni odvjetnici su nastojali okriviti Wrighta tvrdeći da je pružao otpor pri uhićenju, zbog čega je stvorena opasna situacija, što je opravdalo njene postupke. Iako su priznali Potteričinu pogrešku, rekli su da njezini postupci nisu kriminalni jer je bila uvjerena da koristi svoj omamljivač a ne pištolj.

Obrana se također uvelike oslonila na psihologa Laurencea Millera koji je svjedočio o "pogrešci u akciji" ili kada osoba napravi jednu radnju, dok je namjeravala napraviti drugu. Miller je rekao da su takve pogreške uobičajene i da ih može potaknuti stres.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene