Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imala nekoliko skandala

Bivša finska premijerka Sanna Marin odstupila s čela stranke

Sanna Marin
Sanna Marin Foto: Afp
Bivša finska premijerka Sanna Marin, koja je tijesno izgubila na izborima u travnju, u petak je odstupila s mjesta predsjednice Socijaldemokratske stranke u nadi da će skrenuti pozornost sa svog privatnog života nakon četiri turbulentne godine na čelu stranke.

Bivša premijerka Finske, Sanna Marin koja je tijesno izgubila na izborima u travnju odstupila je s mjesta predsjednice Socijaldemokratske stranke. 

Marin, koja je svoju namjeru da odstupi najavila ubrzo nakon poraza na izborima, postala je 2019. najmlađa premijerka u svijetu u dobi od 34 godine, čime je privukla svjetsku pažnju i pomogla poboljšanju ugleda Finske.

Nakon što je vodila zemlju tijekom potpunih zatvaranja zbog COVID-19 i gospodarskih poteškoća koje su uslijedile potom, Marin je postala istaknuta zagovornica Ukrajine nakon prošlogodišnje ruske invazije te je uspješno okončala finsku politiku vojne nesvrstanosti u korist članstva u NATO savezu.

Pročitajte i ovo Kamper zapeo u podvožnjaku - 2 Malo su se preračunali FOTO Pogledajte nevjerojatne fotografije: Turisti kamperom zapeli u podvožnjaku pa uzrokovali probleme u prometu

Marin je u petak posljednji put predsjedala stranačkom skupštinom, a u kratkom govoru je ponovila svoje kritike usmjerene protiv Rusije, istočnog susjeda Finske.

"Rusija i njezini predstavnici moraju odgovarati za nezakonitu agresiju, ratne zločine i posljedice rata", kazala je Marin.

"Osim finske stabilne podrške za Ukrajinu i Ukrajince, također moramo poslati snažnu poruku nade u obnovu zemlje, u europsku budućnost", dodala je.

Marin, kojoj je sada 37 godina, pojavila se na naslovnicama časopisa Vogue i Time, ima milijun pratitelja na društvenoj mreži Instagram, a obožavatelji diljem svijeta je smatraju uzorom za progresivne vođe.

Međutim, zabrinutost finskih glasača oko pitanja poput useljavanja i sve veći javni deficit su u travnju doprinijeli tome da je desničarska Nacionalna koalicija zajedno s krajnje desnom Strankom Finaca tijesno porazila Marin, čija je vlada potom pala.

Suočila se s nekoliko skandala u vrijeme svog mandata, uključujući njen izlazak u noćni klub usred pandemije, održavanje privatnih zabava u službenoj rezidenciji i dobrovoljno podvrgavanje testiranju na droge nakon što je videosnimka sa zabave dospjela u medije.

Pročitajte i ovo Norovirus: Vrlo zarazna infekcija proširila se među gostima četiriju vjenčanja blizu Zagreba! Evo gdje se virus obično skriva i koji su simptomi Masovna zaraza Nakon horor vjenčanja u Zaprešiću i privremena zatvaranja, oglasio se popularni resort: "Žao nam je!"

Rezultat testa je bio negativan, objavila je Marin, te se ispričala Fincima kada se pojavila fotografija sa zabave u obalnoj rezidenciji premijerke na kojoj su bile dvije poznate influencerice, koje su gole grudi prekrile natpisom Finland.

Marin je nakon poraza na izborima kazala da se raduje mirnijem životu, a kasnije je također objavila da se rastaje od supruga.

Zahvalila je stranci na podršci nakon što je u petak na pozornicu došla uz pjesmu Arethe Franklin "Respect".

Službeno bi trebala predati čelno mjesto kasnije u petak nakon što socijaldemokrati izaberu novog vođu.

Marin će ostati zastupnica u parlamentu, a također se angažirala kao govornica u jednoj američkoj agenciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene