Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićen 2014.

Iz bosanskog Alcatraza uskoro izlazi jedan od vođa radikalnih islamista, njegov odvjetnik za Dnevnik Nove TV tvrdi: "Bavio se poljoprivredom"

Afganistanska kriza, zbog mogućih posljedica, pod povećalom je i hrvatskih obavještajnih službi, kao i stanje u BiH. Sljedeći tjedan na slobodu izlazi Bilal Bosnić, jedan od vehabijskih vođa u susjednoj državi. S tom titulom ne slaže se njegov odvjetnik, koji ga za Dnevnik Nove TV opisuje kao poljoprivrednika, a ne glavnog regrutera ISIL-a.

 

"Istina i Islamska država ostaje! To nije rekao Bilal koji se može protumačiti ovakav ili onakav. Ovo su rekli oni koji su je utemeljili, koji su svoje kosti za ovu stvar dali i svoj život'', govorio je Bilal Bosnić 2014. godine.

Bilala Bosnića, jednog od vođa radikalnih islamista u BiH, utišala je sedmoogodišnja zatvorska kazna, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Mosljakov.

Bosanski Alcatraz

U bosanskom Alcatrazu, kako nazivaju strogo čuvani državni zatvor u Vojkovićima, odbrojava zadnje dane. Tamo je prebačen iz Zenice, a izlazi početkom rujna.

"On se i prije suđenja bavio poljoprivredom, uzgojem stoke. Planirao je baviti se uzgojem meda i pčelarstvom. Ne znam hoće li to nastaviti raditi. Najvjerojatnije će brinuti o mnogobrojnoj obitelj jer ima dosta djece", otkriva Bosnićev odvjetnik Adil Lozo.

No, javnost Bosnića ne pamti kao poljoprivrednika. Uhićen je 2014. godine u policijskoj akciji kodnog imena Damask s još nekolicinom sljedbenika.

Suđenje zbog poticanja na terorizam

Sudilo mu se zbog javnog poticanja na terorizam, ali i za to da je u BiH vrbovao ratnike, buduće borce Islamske države u Siriji i Iraku.

Bosnićev odvjetnik uvjerava da su okidač za odlazak bile njegove propovijedi i govori, ali odluke su donosili samostalno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dosad evakuirali 3000 ljudi Njemačka razmatra načine evakuacije nakon zatvaranja aerodroma u Kabulu

"Nikad nikoga nije regrutirao jer tijekom procesa nikada nije dokazano imenom i prezimenom da je nekoga regrutirao i poslao na strana ratišta. Poslije tog suđenja nikada nitko nije identificiran tko je pripadnik nekakve organizacije kojoj je on navodno bio vođa", kaže Lozo.

Uz granicu danas nema vehabija

Kamera Dnevnika Nove TV bila je na nekim mjestima koja su se smatrala vehabijskim uporištima. 

Možda uz hrvatsku granicu vehabija danas nema, ali obavještajne službe su na oprezu. Za SOA-u, na čiji su račun stizale i optužbe da naoružavaju ekstremiste, i tako pomažu terorizam u BIH, što je ravnatelj Daniel Markić oštro odbacio, povratak džihadista i dalje je dodatan sigurnosni rizik.

"Od ukupno 1000 osoba s područja jugoistočnog susjedstva koje su se pridružile ISIL-u, poginulo je njih oko 25 posto. 45 posto se već vratilo u matične države, dok ih se 30 posto još uvijek nalazi na tom području, uključujući i četiri ženske osobe koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, a nalaze se u civilnim kampovima u Siriji'', doznaje se iz SOA-e.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "SAMI STE ODABRALI" Toliko o tome treba li im vjerovati: Talibani osudili na smrt brata Afganistanca koji je radio kao prevoditelj za američku vojsku

U hrvatskoj tajnoj službi kažu da su i ranije su upozoravali na kraće zatvorske kazne zbog čega je značajan broj osuđenika, poput Bosnića, na korak do izlaska iz ćelije ili su već na slobodi. Koliki je utjecaj vehabija u okruženju ne otkrivaju. Prate stanje, kao i mogući utjecaj afganistanske krize. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene