Američki vojnici (Foto: Arhiva/AFP)
Američki vojnici (Foto: Arhiva/AFP)

Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost zatražilo je prošle jeseni od Pentagona da mu pripremi opcije za napad na Iran nakon što je skupina militanata povezana s Teheranom ispalila granate na područje Bagdada u kojem se nalazi američko veleposlanstvo, objavio je u nedjelju The Wall Street Journal.


Zahtjev vijeća predvođenog Johnom Boltonom izazvao je veliku zabrinutost u Pentagonu i State Departmentu, navodi list, pozivajući se na sadašnje i bivše američke dužnosnike.

Vezani članci Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) SAD zabrinut zbog situacije u Hong Kongu: "Osuđujemo nasilje na svim stranama" Kabul, policija (Foto: SHAH MARAI / AFP) Napadnuta američka ambasada u Kabulu na 18. godišnjicu terorističkih napada na SAD

Pentagon je ispunio zahtjev, ali ne zna se jesu li opcije za napad na Iran bile poslane i u Bijelu kuću i je li za njih znao predsjednik Trump.

Zahtjev je potaknut incidentom koji se dogodio u rujnu kada su tri granate pale na diplomatsku četvrt Bagdada. Pale su na prazno područje i nije bilo ozlijeđenih.

Glasnogovornica State Departmenta odbila je komentirati vijest, kao i državni tajnik Mike Pompeo.

Glasnogovornik Pentagona također nije imao komentara, a Bijela kuća i Vijeće za nacionalnu sigurnost nisu bili dostupni. (Hina)