Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osmislio ga Trumpov zet

Mirovni plan od 50 milijardi dolara: Hamas odbacio milijun radnih mjesta za Palestince - "Nismo na prodaju"

Jared Kushner na Bliskom istoku (Foto: AFP)
Jared Kushner na Bliskom istoku (Foto: AFP) Foto: Afp
Bijela kuća je objavila u subotu ekonomski prijedlog ulaganja 50 milijardi dolara u projekte na palestinskim područjima kao potporu dugo očekivanom američkom mirovnom planu za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Taj je prijedlog, koji planira stvoriti milijun radnih mjesta za Palestince, objavljen uoči investicijske konferencije u Bahreinu, koju organizira američka administracija.

Međutim, dugo očekivani mirovni plan Bijele kuće - na kojemu rade Jared Kushner, savjetnik i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, i posebni izaslanik Jason Greenblatt - Palestinci su unaprijed odbacili ustvrdivši da je američka administracija otvoreno proizraelska.

Visoki dužnosnik PLO-a Hanan Ashrawi izjavio je da su Kushnerovi planovi "apstraktna obećanja" te da samo političko rješenje može okončati sukob, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Izrael raketama pogodio Gazu (Foto: AFP) Ubijene četiri osobe Turska traži hitan odgovor na nasilje u Gazi: "Pozivamo međunarodnu zajednicu da djeluje kako bi ublažila napetosti"

Pročitajte i ovo Izraelski projektil pogodio Gazu (Foto: AFP) DRUGI DAN SUKOBA Eskaliralo nasilje u Pojasu Gaze: Militanti ispalili 200 raketa, a Izrael uzvratio zračnim udarima

Oglasio se i Hamas, militantna skupina koja kontrolira Gazu, priopćivši da "Palestina nije na prodaju".

Palestinske vlasti bojkotirat će dvodnevnu konferenciju u Bahreinu, koja će se održati u utorak i srijedu u Manami.

Bijela kuća nazvala je taj ekonomski plan "dosad najambicioznijim i najsveobuhvatnijim međunarodnim pothvatom za palestinski narod".

On je usredotočen na projekte u području infrastrukture, turizma, poljoprivrede i obrazovanja za Palestince na Zapadnoj obali i u Gazi.

Bijela kuća je priopćila da taj plan može "iz temelja promijeniti Zapadnu obalu i Gazu i otvoriti novo poglavlje u palestinskoj povijesti, koje ne definira nesreća i gubitak nego sloboda i dignitet". (Hina)

Aktualno Dok većina uživa u produženom vikendu, za njih nema opuštanja: "Na godišnjem nisam bio punih 12 godina..." Selo/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Selo/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Selo/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Dok većina uživa u produženom vikendu, za njih nema opuštanja: "Na godišnjem nisam bio punih 12 godina..." 1/2 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene