Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Procjena je kako su poplave ugrozile otplatu oko 20 posto kredita koje su plasirale poslovne banke što predstavlja iznos od tri milijarde konvertibilnih maraka (oko 1,5 milijardi eura).


Poplave koje su u svibnju pogodile Bosnu i Hercegovinu bitno će utjecati na stanje u toj zemlji pa i na projekcije gospodarskog rasta pa se sada može pretpostaviti da će on u ovoj godini biti 0,5 posto i to pod uvjetom da odgovor na krizu i na potrebe obnove bude odgovarajući, upozorio je u četvrtak guverner Centralne banke BiH (CB BiH) Kemal Kozarić.

Vezani članci Christian Schmidt Visoki predstavnik za BiH: Međunarodna zajednica će djelovati i neće dopustiti urušavanje države Koronavirus u Sarajevu, ilustracija Sarajevo najveće žarište u Europi: "Bojimo se najgoreg scenarija, mi smo novi Bergamo"

To ujedno znači dvostruko manji BDP od ranije predviđenog, kada se pretpostavljalo da bi on mogao biti oko 1,2 posto.

Nakon sastanka Povjerenstva za financijsku stabilnost BiH Kozarić je novinarima u Sarajevu kazao kako je posebno analizirano stanje bankarskog sektora nakon poplava i mogućnost uvođenja moratorija na otplatu kredita čiji su korisnici pogođeni poplavama.

BiH: Štete od poplava na području Posavske županije 150 milijuna eura

Procjena je kako su poplave ugrozile otplatu oko 20 posto kredita koje su plasirale poslovne banke što predstavlja iznos od tri milijarde konvertibilnih maraka (oko 1,5 milijardi eura).

Kapitalizacija bankarskog sektora planirana na razini od 17 posto bit će upitna, a četiri banke imat će problema s kapitalom pa će im morati pomoći banke-majke, pojasnio je guverner Kozarić. Udjel nekvalitetnih kredita, kojih je sada oko 15 posto, također bi mogao narasti čak do razine od 20 posto.

"Mnogi zbog ovoga neće moći financirati svoje obveze", kazao je Kozarić najavljujući nove analize kako bi se utvrdilo kakav je puni rizik za financijski sektor prouzročen poplavama.

Prijedlog Ministarstva financija BiH i Centralne banke je da u ovakvoj situaciji bude uspostavljen moratorij na otplatu kredita u područjima pogođenim poplavama koji bi morao trajati do 30. lipnja 2015. godine. Banke u tom razdoblju ne bi mogle naplaćivati veću kamatnu stopu od definirane ugovorom niti naplaćivati troškove. Odluka uprava banaka očekuje se do 30 lipnja.

"Imamo sva uvjeravanja banaka da će se to dogoditi", kazao je Kozarić.

1.800 vojnika sanirat će posljedice poplava u BiH

Procjena je kako poslovne banke u BiH ipak mogu značajno pomoći jer trenutačno imaju oko milijardu eura rezervi koje mogu staviti na raspolaganje za kredite namijenjen obnovi.

Ministar financija BiH Nikola Špirić kazao je kako banke-majke moraju pokazati solidarnost. "Godinama su one odnosile dobit iz BiH i vrijeme je da se aktiviraju u sadašnjoj situaciji", kazao je Špirić.

On je također istaknuo kako bi moratorij na otplatu kredita bio razumno rješenje koje bi značajno pomoglo svima ugroženima.

Špirić je ocijenio i kako bi kamate na kredite za obnovu morale bi biti znatno niže od postojećih jer banke ne bi smjele ostvarivati profit kao da nije bilo elementarne nepogode u zemlji.

"Kada je elementarna nepogoda država se brani i tako što će podići stopu gospodarskog rasta", kazao je Špirić založivši se za to da što više poslova na obnovi dobiju domaće tvrtke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju