Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na američko veleposlanstvo

BIH: Tužiteljstvo inzistira na najvećoj kazni za Mevlida Jaraševića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine neće prihvatiti bilo kakvu nagodbu s Mevlidom Jašarevićem koji je 2011. godine izvršio teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu, a u ponovljenom suđenju inzistirat će da mu se izrekne maksimalna zatvorska kazna, prenose danas mediji u BiH.

'Imamo jake dokaze i argumente da Jašarević bude proglašen krivim i tražit ćemo maksimalnu kaznu od dvadeset godina zatvora. Nismo zainteresirani ni za kakav sporazum', izjavio je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić kako ga citira 'Dnevni avaz'.

Grubešić je ovo kazao nakon što je Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac javno ponudio sklapanje sporazuma o priznanju krivnje pod uvjetom da tužitelj odustane od optužbe za terorizam a da ga se osudi zbog ugrožavanja osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom.

U tim okolnostima Dupovac je predložio i da se Jašareviću izrekne kazne između pet i osam godina zatvora.

Novo suđenje Jašareviću, koji je srbijanski državljanin, trebalo bi početi 19. rujna na temelju presude prizivnog vijeća Suda BiH koje je u srpnju poništilo prvostupanjski postupak i predmet vratilo na ponovno odlučivanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

>> U BiH više od dva milijuna neriješenih sudskih predmeta

Jašarević je prvostupanjskom presudom bio proglašen krivim za terorizam i osuđen na 18 godina zatvora, dok su Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, koji su bili optuženi za pomaganje u izvršenju tog kaznenog djela, oslobođeni krivnje.

Upravo na toj činjenici Dupovac je temeljio prijedlog za sklapanje nagodbe s tužiteljem. Kako je pojasnio za "Oslobođenje", oslobađajuća presuda Fojnici i Ahmetspahiću koju je potvrdilo i prizivno vijeće dokaz je da je Jašarević djelovao sam odnosno da nije bilo urote a druga olakotna okolnost, po njegovu sudu, je to što napad nije prouzročio pogoršanje odnosa između BiH i SAD.

Za odvjetnika je važan presedan i to što je, primjerice, sud u Beogradu za napad na zgradu američkog veleposlanstva u tom gradu, počinjen 2008. godine, studenta Milana Živanovića osudio tek na godinu dana zatvora proglasivši ga krivim za izazivanje opće opasnosti.

Mevlid Jašarević i dalje je u pritvoru u Sarajevu, a on može trajati do izricanja pravomoćne presude ili do svibnja 2014. godine.

On je u listopadu 2011. godine iz strojnice pucao na veleposlanstvo SAD u Sarajevu ispalivši pritom više od 100 metaka i ranivši policajca angažiranog na osiguranju.

Prema vlastitom priznanju, cilj mu je bio natjerati SAD na povlačenje vojnika iz Afganistana.

Tijekom suđenja predstavljeni su dokazi koji su Jašarevića povezali sa zajednicom radikalnih islamista-vehabija smještenoj u selu Gornja Maoča kod Brčkog. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene