Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vučjak

Crveni križ zbog sigurnosnih razloga povlači svoje osoblje iz kampa za ilegalne migrante na granici s Hrvatskom

Bosansko-hercegovački kamp za migrante Vučjak (Foto: Dnevnik.hr)
Bosansko-hercegovački kamp za migrante Vučjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Stanje u kampu za ilegalne migrante Vučjak izmiče kontroli, pa je Crveni križ je iz sigurnosnih razloga odlučio povući svoje osoblje. Posljednjih dana u Vučjak u kojem se već nalazio velik broj migranata, iz Bihaća premještno njih još oko 1700.

U kampu za ilegalne migrante Vučjak kod Bihaća stanje izmiče kontroli jer je tamo sada smješteno više od dvije i pol tisuće ljudi, a Crveni križ zbog sigurnosnih je razloga odlučio povući svoje osoblje koje je do sada skrbilo o migrantima i osiguravalo im prehranu i najnužniju zaštitu, objavili su u četvrtak mediji u Bosni i Hercegovini.

Tajnik Crvenog križa u Bihaću Selam Midžić izjavio je kako se u kampu, koji je planiran za prihvat 800 do 1000 izbjeglica, sada našlo njih gotovo tri puta više, nakon što je policija provela racije i iz središta Bihaća odvela ka Vučjaku sve migrante koji su boravili na otvorenome, odnosno nisu imali smještaj u kampovima Miral i Bira, koji su za to predviđeni.

On je kazao kako je policija samo u srijedu dovela u Vučjak oko 1700 migranata, a tamo ih je već bilo najmanje 700. Zbog toga je i prostor predviđen za blagovanu morao biti prenamijenjen u smještajni. Zalihe hrane mogu potrajati samo iduća tri do četiri dana, i to pod uvjetom da se migrantima daje samo po jedan obrok.

Pročitajte i ovo Premještanje ilegalnih migranata (Screenshot: USKinfo.ba) Pogledajte video BiH policija prebacila 1500 migranata tik uz hrvatsku granicu: "A kako da ih zaustavimo, ni naše državljane ne možemo prisiliti da ostanu"

Kamp Vučjak opsluživali su isključivo volonteri Crvenog križa, a gradske vlasti Bihaća osiguravale su logistiku jer u kampu nema tekuće vode niti električne energije, a svi migranti borave u šatorima.

Europska unija odbila je dopustiti da se njezina sredstva koriste za financiranje rada kampa Vučjak jer smatraju da ima neodgovarajuće uvjete za boravak, a problematičnom smatraju i činjenicu da je isuviše blizu granice s Hrvatskom, što migranti učestalo koriste kako bi pokušali nastaviti put.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić najavio je kako će od početka idućeg tjedna biti obustavljena svaka pomoć za Vučjak. "Sada imamo velik broj migranata koje moramo opslužiti ni sa čim jer nemamo više nikakve pomoći", kazao je Midžić za portal uskinfo.ba.

Pročitajte i ovo Migranti u Bosni i Hercegovini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU? Jača pritisak na hrvatsku granicu: "Svakog dana stotine migranata pokušavaju ući u Hrvatsku. Strahujemo i od zaraze..."

Upozorio je kako je stoga sigurnost volontera Crvenog križa dovedena u pitanje, a pozvao je lokalnu policiju da preuzme odgovornost za stanje u kampu jer ono vrlo lako može izmaknuti svakoj kontroli. Pojasnio je kako će migranti sigurno krenuti ka Bihaću kada ga Crveni križ napusti jer neće imati ni hrane niti vode.

"Ovdje nema upravitelja kampa i nitko ne želi preuzeti odgovornost", kazao je Midžić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene