Bosanskohercegovačka policija krenula je s velikom akcijom dislociranja migranata. Gomilaju ih u kampu koji se nalazi na samoj granici s Hrvatskom.

Galerija Premještanje ilegalnih migranata (Screenshot: USKinfo.ba) Migranti u Tuzli (Foto: Pixsell,Armin Durgut) - 10 Migranti u Tuzli (Foto: Pixsell,Armin Durgut) - 9 +2 Goran Matijević i Mladen Matovinović (Foto: Dnevnik.hr)

Oko tisuću migranata pod policijskom je pratnjom prepješačilo cestu od središta grada do kampa Vučjak. Oni malo sretniji prebačeni su autobusima.

Vezani članci Ilustracija Hrvatski državljanin optužen za pokušaj krijumčarenja migranata: 500 eura po osobi za mjesto u kamionu Ilustracija Pali crnogorski krijumčari migrantima: Smjestili ih u prtljažnike, ali ipak nisu uspjeli zaraditi zavidnu svotu novaca

Unsko-sanska policija krenula je s velikom čistkom na ulicama Bihaća. "Koji se nalaze na javnim površinama, koji se nalaze u napuštenim objektima, koji se nalaze u objektima u izgradnji će biti dislocirani i prevezeni na lokalitet Vučjaka", rekao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Vučjak se nalazi uz granicu, zbog čega se odmah otvorilo pitanje pokušavaju li vlasti BiH migrante poslati prema Hrvatskoj. "Meni je žao da se to događa u BiH, mi smo upozoravali, i ja osobno, kolege u BiH", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

A ovo i nije prvi put. Nova TV sličnu je snimku objavila sredinom kolovoza. "Čujemo da ima još takvih snimki i događaja gdje se grupe od po stotinjak ilegalnih migranata organizirano od strane policije de facto protjeruju u Hrvatsku, odnosno stavljaju u taj improvizirani kamp koji je van svih humanih standarda", kazao je tada Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu.

U kampu već poznatom po lošim uvjetima trenutačno se nalazi više od 2.000 ljudi, dvaput više nego što je uobičajeno. Riječ je o šatorskom naselju bez čvrstih objekata i pitke vode, a lokalne vlasti najavljuju kako im više neće pružati nikakvu pomoć.

Što kaže hrvatska granična policija?

Reporter Dino Goleš javio se uživo u Dnevnik Nove TV s hrvatske strane granice, iz Željave. Na pitanje je li hrvatska policija spremna na veći pritisak migranata, kaže kako iz MUP-a uvjeravaju da jest te da su mobilni timovi granične policije stalno u patroli.

Goleš je o situaciji uz granicu razgovarao s Goranom Matijevićem, načelnikom Postaje granične policije Korenica, i Mladenom Matovinovićem, voditeljem službe za granicu Policijske uprave ličko-senjske.

Na pitanje očekuju li veći priljev ilegalnih migranata, koji se nalaze tek dva kilometra dalje, Matijević kaže: "Očekujemo. I spremni smo se suprotstaviti tom problemu". Upitan imaju li sve potrebne resurse te kako to izgleda u praksi, Matovinović odgovara: "Mi već dulje vrijeme imamo dovoljno resursa, koristimo svu raspoloživu tehniku – termovizijske uređaje, avione, helikoptere, dronove, ljudstva imamo dovoljno. Koristimo sve rodove policije: specijalnu, interventnu, graničnu, kriminalističku i sve ostale".

Matijević je kazao da su mještani, "pogotovo oni starije životne dobi, malo zabrinuti, ali nema razloga za zabrinutost. Policija jamči sigurnost svojim građanima". Kazao je da surađuju sa svima te zahvalio općinama, djelatnicima nacionalnog parka, lovačkim udrugama i građanima na pomoći.

Upitan strahuju li od zaraznih bolesti koje se s druge strane granice šire među migrantima, Matovinović kaže: "Pa, strahujemo, ali koristimo sve potrebne higijenske materijale da zaštitimo policijske službenike, plus cijepljenje i sve ostalo što je potrebno da službenici budu sigurni".

Policija je svakodnevno u ophodnji i posjeduje uređaje koji im pomažu da lociraju migrante i u otežanim uvjetima, za mraka. Matijević je rekao: "Svakodnevno ih hvatamo. Budući da je kamp Vučjak, u kojem je smješten veći broj ilegalnih migranata, u neposrednoj blizini, oko dva kilometra dalje, na dnevnoj bazi imamo desetke i stotine pokušaja nezakonitog ulaska migranata na područje Republike Hrvatske. Ako ne prijeđu državnu crtu odvratimo ih, aako prijeđu crtu idemo u redovnu proceduru sukladno zakonskim propisima RH".

Matovinović je za kraj istaknuo: "Građani Republike Hrvatske mogu biti sigurni, kao i građani Europske unije".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju