Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zabranjeno!

Rat u Ukrajini spriječio skup četnika u BiH: Okupljanje prvi put osudio ministar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnicima četničkog ravnogorskog pokreta policija je zabranila okupljanje najavljeno za subotu u Višegradu u istočnoj Bosni, a ministar unutarnjih poslova Republike Srpske prvi put je javno osudio to što su oni uopće planirali takav skup.

Pripadnici četničkog pokreta gotovo su se redovito nakon rata u BiH 90-ih okupljali u Višegradu oko 13. ožujka, a povod im je bila činjenica da su Dražu Mihailovića tog datuma 1946. godine kod toga grada nakon višemjesečnog skrivanja otkrili i zbog počinjenih ratnih zločina uhitili pripadnici tadašnjeg jugoslavenske policijske službe Odjeljenje za zaštitu naroda (OZNA).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novinar se zgrozio 'Ovo je najčudnija stvar koju sam vidio. Hrpa četnika iz Srbije provjerava aute na Krimu' Slika nije dostupna Dobivaju i bračne ponude Situacija sve napetija - Svi trče vidjeti četnike!

Nakon suđenja na kojemu je osuđen na smrt četnički vođa Mihailović je strijeljan nešto poslije te godine.

Sva okupljanja u Višegradu proteklih godina protekla su u znaku veličanja četničkog pokreta čiji su pripadnici tijekom Drugog svjetskog rata počinili najgore ratne zločine ubivši više od tri tisuće tadašnjih muslimana s tog područja.

Najavljeno okupljanje prvi put osudio ministar

Višegradska je policija odlučila ove godine zabraniti takvo okupljanje, a ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač sada je to prvi put javno osudio, posebice spominjući bošnjačke povratnike koji su proteklih godina od policije bezuspješno tražili da se ovakvi skupovi zabrane.

"Mogu razumjeti i građane bošnjačke nacionalnosti kako se osjećaju kada u Višegradu vide pripadnike ravnogorskog pokreta u uniformama i sa zastavama. Ne mogu to blagonaklono gledati i ne osjećati se ugroženim", kazao je Lukač za lokalnu televiziju K3.

Dodao je da bi okupljanje četničkih simpatizera bilo posoebice problematično zbog opće napetosti koja vlada nakon izbijanja rata u Ukrajini te upozorenja da je i sigurnost u BiH uzdrmana zbog čega je Europska unija rasporedila dodatni kontingent vojnika u sastavu misije EUFOR-a u toj zemlji.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene