Građani Sarajeva prosvjeduju na 4. godišnjicu smrti Dženana Memića - 4
Građani Sarajeva prosvjeduju na 4. godišnjicu smrti Dženana Memića - 4 Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Pixsell

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv pet osoba, uključujući dvojicu policajaca, koje se tereti za zločinačko udruživanje s ciljem prikrivanja dokaza o misterioznoj smrti mladića Dženana Memića iz Sarajeva, potvrdili su u srijedu iz Tužiteljstva BiH.


Nakon višemjesečne istrage koju je vodilo ovo tužiteljstvo sada su optuženi Alisa Mutap, djevojka nastradalog mladića, njezin otac Zijad, bivši načelnik odjela za sigurnost prometa sarajevske policije Hasan Dupovac, policajac iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH Josip Barić te Muamer Ožegović, djelatnik jednog hotela u naselju Ilidža.

Vezani članci Seksualno zlostavljao pse, a slučaj bi mogao u zastaru 03 Objavljena presuda za gnjusni slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Zaposleniku Europskog parlamenta godinu dana zatvora za višegodišnje silovanje svojih pasa Prosvjed zbog smrti Dženana Memića i Davida Dragičevića - 1 Tisuće na prosvjedu traže istinu o smrti Dženana i Davida: "Zločinci i ubojice nemaju ni vjere ni nacije"

Slučaj Memić te smrt mladića Davida Dragičevića u Banjoj Luci iz temelja su poljuljali povjerenje u pravosuđe u BiH, a zbog toga su u dva najveća grada u BiH organizirani i masovni prosvjedi zbog sumnje da je u pozadini nastojanje da se prikriju počinitelji navodnih ubojstava.

Preminuo pod neobičnim okolnostima

Dženan Memić pod još nerasvijetljenim okolnostima smrtno je stradao u veljači 2016. godine kada je teško ozlijeđen dok se šetao s tadašnjom djevojkom, a zbog težine ozljeda nakon sedam dana umro je u bolnici.

Tužiteljstvo Sarajevske županije koje je vodilo istragu tvrdilo je kako je riječ o prometnoj nesreći i zbog toga je podignulo optužnicu protiv dvojice muškaraca koji su to navodno skrivili.

Županijski sud u Sarajevu u dva je navrata dvojicu osumnjičenih oslobodio optužbi i sada se obnovljeni postupak protiv njih po žalbi županijskog tužiteljstva vodi pred Vrhovnim sudom Federacije BiH.

Nesreće nije bilo?

Članovi obitelji Memić uporno tvrde da prometne nesreće nije bilo te da je Dženan ubijen, a istraga krivo vođena uz prikrivanje dokaza, pa su zbog toga podnijeli kaznenu prijavu državnom tužiteljstvu.

Tužiteljstvo BiH u optužnici koja je sada potvrđena tvrdi kako je pet optuženih predvođeno Zijadom Mutapom pokušalo prikriti ili krivotvoriti dokaze te usmjeriti istragu u pogrešnom smjeru.

Svi optuženi suočit će se s optužbama za organizirani kriminal, protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon kaznenog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Tvrdila da se ničega ne sjeća

No unatoč toj optužnici još nije razjašnjeno od čega je Dženan Memić preminuo, odnosno kako je zadobio ozljede od kojih je preminuo. Jedini je izravni svjedok njegova bivša djevojka, no ona je na suđenju navodnim počiniteljima tvrdila da se ničega ne sjeća jer pati od amnezije prouzročene udarcem.

Odvjetnik obitelji Memić Ifet Feraget kazao je kako je za njega nova optužnica logična i očekivana.

"Pet i pol godina govorimo o istome. Ovo je značajno jer je potvrda toga da toliko godina govorimo istinu", kazao je Feraget lokalnim medijima.