Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Djeca zaposlenih u MUP-u Federacije BiH ove će godine ostati bez uobičajenih novogodišnjih darova, a razlog za to vjerojatno leži u činjenici da je Djed Mraz postao nepoželjan u tom ministarstvu nakon što je prije desetak dana "protjeran" i iz entitetskog ministarstva za izbjeglice, pišu u utorak lokalni mediji.


Predsjednik skupštine sindikata djelatnika federalnog MUP-a Dragan Obradović potvrdio je kako ga je neugodno iznenadila informacija da ove godine neće biti novogodišnjih darova za djecu niti predstave s Djedom Mrazom, kako je to bila uobičajena praksa proteklih godina. Umjesto toga zaposlenima će biti isplaćen novac.

Odluka je to upravnog odbora sindikalne organizacije u MUP-u, o kojoj ni Obradović nije znao ništa sve dok nije donesena. Dodao je kako takvu odluku najoštrije osuđuje.

"Postavljam pitanje kome u upravnom odboru smeta Djed Mraz, novogodišnji program i dodjela paketića. Djedu Mrazu, novogodišnjim programima i podjeli paketića raduju se sva djeca na svijetu, ali ove godine prvi put su nepoželjni članovima upravnog odbora Sindikata službenika MUP-a Federacije", izjavio je Obradović.

On je zatražio da se odluka upravnog odbora proglasi ništavnom, a djeci ipak daruju paketići i priredi novogodišnja zabava.

Ilustracija Ministar protiv Djeda Mraza: Ništa od zabave za djecu, Djedica vrijeđa vjerske osjećaje

Sličan problem imaju i u ministarstvu za izbjeglice i prognanike Federacije BiH. Tamo je sindikalna podružnica planirala dodjelu paketića i dječju novogodišnju proslavu s Djedom Mrazom, no ministar Edin Ramić, kadar Stranke demokratske akcije (SDA), prošlog je tjedna odbio zahtjev da se to organizira u prostorijama ministarstva.

U Zenici osvanuo plakat - Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka Sporni plakat osvanuo i u Zenici, građani bijesni: ''Ovo se mora ukloniti''

To je učinio s obrazloženjem kako bi organizacija ovakve proslave mogla povrijediti vjerske osjećaje nekih od zaposlenih, pa je zatražio da sindikat provede anketu, odnosno utvrdi jesu li svi zaposleni suglasni s gostovanjem Djeda Mraza.

"Nekada je traženo da se taj prostor koristi za mesdžid (prostor za obavljanje muslimanskih molitvi), pa također nije odobreno. Sada bismo tijekom radnog vremena organizirali proslavu i dolazak Djeda Mraza. Nemojte da se igramo upravljanjem institucijama", bilo je obrazloženje koje je za svoj postupak ponudio Ramić.

Prijepori oko obilježavanja novogodišnjih praznika u BiH traju već desetljećima, otkako je još 1996. godine tadašnji neprikosnoveni bošnjački politički lider Alija Izetbegović poručio muslimanima u zemlji kako Nova godina nije njihov praznik. Islamska zajednica u BiH takav je pristup poduprla interpretacijom da se djeci kroz darivanje pokušavaju "podmetnuti" kršćanski simboli i vjera.

"Oni koji pokušavaju predstaviti, a zapravo nametnuti Djeda Mraza kao općeprihvaćen simbol darivanja djece u povodu nove kalendarske godine... Zamagljuju istinu i varaju javnost, posebice muslimansku djecu nastojeći im podmetnuti kršćanski simbol kao neutralan, općeprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja", tumačenje je stručnjaka za fetve rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice u BiH Enesa Ljevakovića objavljeno 2010. godine.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju