Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"nema toga tko će mi je zabraniti"

Sporni plakat osvanuo i u Zenici, građani bijesni: ''Ovo se mora ukloniti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na jednom plakatu u Zenici osvanuo je natpis da Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije tamošnjeg naroda. Na to su odmah oštro reagirali građani pozivajući nadležne da to uklone. Poručili su da njima nitko neće zabraniti slavlje za blagdane te da ovime samo stvaraju razdor među narodom.

U Zenici je osvanuo plakat na kojem piše - "Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka". 

Na to je reagirao i tamošnji političar, Ivan Petrović. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Ne zbog mene! Ne zbog svih drugih nebošnjaka Zeničanki i Zeničana! Ovaj se baner mora ukloniti prvenstveno zbog Bošnjaka, jer moje sugrađanke i sugrađani Bošnjaci, kao Europljani veći od svih drugih Europljana, ne zaslužuju da ih se kolektivno tereti za bilo kakav nacionalistički i vjerski radikalizam te raspaljivanje razdora i netrpeljivosti prema drugim narodima i narodnostima, zbog jedne manjine, koja ih na ovaj način pokušava prikazati onakvima kakvi nisu niti su ikada bili.

Bošnjaci već preko šest stoljeća dobro znaju šta je od islama i njihove tradicije. Da ne znaju, ne bi toliko dugo hvala Bogu ponosno opstajali na tlu uvjerljivo većinske kršćanske Europe, koja ih i suviše često nije tretirala prijateljski. Ali oni su opstajali, dostojanstveno i ponosno braneći svoju vjeru i identitet.

Ne zaslužuje ni moja Zenica da se na ovakav način negativno promovira u domovini i regiji i tako potpuno nepravedno etiketira kao grad tobože nemiroljubivih radikalnih Bošnjaka.

I zbog svega toga, na ovaj način pozivam sve nadležne institucije da odmah iskoriste svoje ovlasti i uklone ovaj baner, koji je večeras veoma uznemirio većinu Zeničanki i Zeničana svih nacionalnih i vjerskih opredjeljenja.

Molim i da se utvrdi da li postoji osnovana sumnja da je ovim činom počinjeno krivično djelo iz člana 163. stav (1) Krivičnog zakona FBiH.
Meni moju državu i moj rodni grad nitko ničim ne može ogaditi niti učiniti da se ovdje osjećam neprijatno.

Na to sam davno razvio imunitet. Ali ne trpim da se mojim sunarodnjacima Bošnjacima i mojoj Zenici čini ovakva šteta."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna reakcije NAKON BIZARNE NAJAVE Uklanjaju plakat s čestitkom za Božić i Novu godinu: "Poštujemo svakoga i svačije, ali svoje ne damo. Ovo je provokacija"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BIT ĆE VAM SUĐENO U Rijeci i Zaprešiću osvanuli antivakserski plakati: "PCR testovi su kancerogeni, a cjepivo uzrokuje smrt", "Odgovorni će biti kažnjeni"

Građani bijesni

U komentarima su svoje mišljenje podijelili brojni građani.

"Šokirana, ljuta, ne mogu vjerovati!! Novu godinu slavim evo pune 62 godine i nema toga tko će mi je zabraniti. U čije ime i tko ima pravo i na kraju tko je dopustio ovaj sramni natpis", napisala je jedna žena.

"Najbolje u svemu ovom je to što su Zeničani tako odlučno osudili ovu provokaciju. Večeras se baš ponosim", napisao je jedna korisnik.

"Ne u moje ime! Sram vas bilo, vjernik ne provocira i ne izaziva negativne tenzije među sunarodnjacima!", podijelila je svoje mišljenje stanovnica Zenice.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene