Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Američki predsjednik Joe Biden priopćio je u ponedjeljak da je potpisao zakon koji omogućuje skidanje oznake tajnosti s dokumenata o nastanku pandemije COVID-19, koja se iz Kine proširila svijetom.


"Moramo pomnije ispitati kako je nastala pandemija COVID-19 kako bismo mogli uspješnije spriječiti buduće pandemije", rekao je američki predsjednik Joe Biden.

"Moja administracija skinut će oznaku tajnosti i objaviti što je moguće više informacija", vodeći ipak računa o "nacionalnoj sigurnosti", dodao je predsjednik. Tekst koji je predložila republikanska oporba na kraju je dobro prihvaćen među demokratima te je jednoglasno izglasan u Zastupničkom domu, gdje su konzervativci u većini.

Ilustracija Pojavile se nove informacije o porijeklu korone, WHO-a traži od Kine da ih objavi

To je tim zanimljivije što je tema pandemije duboko podijelila američku javnost i u vezi s cijepljenjem i u vezi s mjerama restrikcije.

Ravnatelj savezne policije Christopher Wray ocijenio je nedavno da je incident u laboratoriju u Wuhanu u Kini najvjerojatnije prouzročio pandemiju COVID-19, nakon slične pretpostavke koju je malo ranije iznijelo američko ministarstvo energetike.

Ilustracija Moguć je novi lockdown, ali zbog gripe? Plan jednog turističkog središta izazvao paniku: ''Grad može zatvoriti...''

Ilustracija Stravični detalji ubojstva jednog od tvoraca ruskog cjepiva protiv koronavirusa

Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija zatražila od Amerikanaca da objave svoje informacije. Znanstvena zajednica i dalje je podijeljena na one koji zastupaju mišljenje da je bolest sa životinja prešla na ljude i na one koji misle da je virus slučajno pobjegao iz laboratorija u Wuhanu. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju