Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Savjetnici Svjetske zdravstvene organizacije pozvali su Kinu da objavi informacije koje se tiču nastanka pandemije COVID-a nakon što su se u međunarodnoj bazi podataka koja se koristi za praćenje patogena pojavile nove informacije.


Nove sekvence virusa SARS-CoV-2, kao i dodatne genomske podatke utemeljene na uzorcima uzetim s tržnice u Wuhanu u Kini 2020. godine, kineski znanstvenici su ranije ove godine kratko učitali na bazu podataka GISAID, dok su podatke vidjeli znanstvenici iz drugih zemalja, prema subotnjem priopćenju WHO-ove Znanstvene savjetničke skupine za porijeklo novih patogena (SAGO).

U sekvencama je navedeno da su rakunski psi bili prisutni na tržnici i da su također možda bili zaraženi koronavirusom, što je novi trag u lancu prijenosa koji je naposljetku stigao do ljudi, prema WHO-u.

Pristup informacijama je kasnije ograničen "navodno kako bi se omogućila daljnja učitavanja podataka" Kineskog centra za kontrolu i sprječavanje zaraze (CDC), rečeno je u priopćenju.

Dužnosnici WHO-a raspravljali su o tome s kineskim kolegama, koji su objasnili da bi se novi podaci trebali pojaviti u nadopunjenoj znanstvenoj studiji iz 2022. godine, koju će kineski CDC poslati znanstvenom časopisu Nature.

Žena u ogledalu, ilustracija Otkrivena još jedna ozbiljna posljedica COVID-a: Nekima je bolest oduzela ključnu sposobnost za snalaženje u životu

Dužnosnici WHO-a kažu da takve informacije, iako nisu zaključne, predstavljaju novi trag u istrazi porijekla koronavirusa i da su odmah trebale biti podijeljene.

Test na COVID-19, ilustracija Iz WHO-a uvjereni: COVID će uskoro biti poput sezonske gripe

"Ovi podaci ne predstavljaju konačan odgovor na pitanje kako je počela pandemija, no svaki podatak je važan u tome da nas približi tome odgovoru", rekao je glavni tajnik WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Ovi podaci su trebali i morali biti podijeljeni prije tri godine."

"Nastavljamo pozivati Kinu da bude transparentna u dijeljenju podataka, i da izvrši potrebne istrage i podijeli rezultate", rekao je.

WHO je uposlio SAGO da nastavi istragu porijekla pandemije koja je ubila blizu sedam milijuna ljudi diljem svijeta.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju