Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Trump

Biden oštro kritizirao Vrhovni sud: "U Americi nema kraljeva"

Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp
Nakon što je Vrhovni sud SAD-a presudio u jednom od slučajeva protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, oglasio se aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden.

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je odluku Vrhovnog suda koji je u ponedjeljak presudio kako bivši predsjednik Donald Trump može uživati imunitet od kaznenog progona za pojedine radnje koje je poduzeo tijekom mandata s ciljem poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020.

Vrhovni sud je procijenio da Trump ne može biti procesuiran za one radnje koje je poduzeo, a koje su bile u skladu s njegovim ustavnim ovlastima kao predsjednika, ali može za svoje privatne poteze.

Pročitajte i ovo Air Europa avion let za Urugvaj Užas u zraku: Trideset osoba ozlijeđeno u turbulencijama na letu Air Europa

"Ova je nacija utemeljena na principima kako u Americi nema kraljeva. Ova odluka to iz temelja mijenja. Sada je čovjek koji je poslao rulju na Kapitol suočen s kriminalnom osudom za ono što se dogodilo toga dana. Američki narod zaslužuje odgovor na sudovima prije nadolazećih izbora, a zbog ovakve odluke to je sada vrlo, vrlo malo vjerojatno. Ovo je strašna protuusluga američkom narodu", oštar je bio Biden u svojoj ocjeni.

Biden (81) se kandidirao za novi četverogodišnji predsjednički mandat na izborima koji će se održati u studenome, a protukandidat će mu kao i četiri godine ranije biti Trump. I u svojoj dosadašnjoj kampanji Biden je oštro napadao Trumpa zbog njegove uloge u neredima 6. siječnja 2021. kada je veliki broj Trumpovih pristaša upao u zgradu Kongresa vjerujući u Trumpove netočne tvrdnje kako je upravo on pobjednik izbora 2020.

Pročitajte i ovo Prvi obalni ophodni brod jačanje hrvatske ratne mornarice FOTO/VIDEO U Splitu porinut novi obalni ophodni brod

Ovo je prvi Bidenov javni istup nakon prošlotjedne televizijske debate u kojoj je po svim ocjenama ostavio slabiji dojam od Trumpa pa su čak iz iz njegove Demokratske stranke stigli zahtjevi da odustane od kandidature i mjesto prepusti nekom mlađem.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene