Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija sprema novi zakon

Beograd: I gay parovi uskoro pred matičara?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obiteljski odnosi će usvajanjem novog Građanskog zakona biti detaljnije regulirani, a mnoge novosti šokantne. U dijelu zakona koji se odnosi na obitelj ima čak 380 članaka, od kojih neki zahtijevaju i izmjenu Ustava, pišu Večernje novosti.

Veća izjednačenost bračne i izvanbračne zajednice, crkvenog i općinskog vjenčanja, osnivanje Alimentacijskog fonda, bolja zaštita djece od fizičkog kažnjavanja, nepotpuno usvajanje, legalizacija surogat majke...  To su samo neki od prijedloga u novom Građanskom zakonu koji je upravo završila radna grupa Vlade Srbije. A kako doznaju 'Novosti', razmišlja se i o priznavanju homoseksualnih brakova i to na način da bi brak ubuduće bio definifan kao 'zajednica dvije osobe', a ne isključivo muškarca i žene.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

Ako bi ovaj zakon prošao bez ikakvih izmjena, obiteljski odnosi bi bili regulirani mnogo detaljnije nego važećim Obiteljskim zakonom. Međutim, i dalje je neizvjesno kada bi stupio na snagu, jer se javna rasprava o nacrtu zakona očekuje najranije za osam mjeseci.

'U zakonu ima i nekih radikalnih stvari, ali one su rezultat međunarodnih konvencija. Svijet već prihvaća takva rešenja, pa ćemo i mi', kazao je Ratomir Slijepčević, tajnik Komisije za izradu Građanskog zakona.

Posebna novost je i legalizcija surogat majke. U Srbiji bi tako, po prvi put, bili propisani jasni uvjeti i pravila po kojima bi majka koja želi djecu a ne može ih roditi dobila mogućnost da sklopi ugovor i da to umjesto nje učini druga žena.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene