Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIŽU I POREZI

Jedna europska zemlja najavila niz mjera: Svjetla se gase ranije, grijanje se smanjuje na 19 stupnjeva...

Bruxelles, Belgija
Bruxelles, Belgija Foto: Getty Images
Belgija je u srijedu najavila niz mjera za ublažavanje rasta cijena energije što uključuje smanjenje potrošnje energije u zgradama te prijedlog oporezivanja viška dobiti energetskih tvrtki kao što su Engie i TotalEnergies.

Belgijski premijer Alexander De Croo najavio je da će se grijanje u javnim zgradama ograničiti na 19 stupnjeva Celzijevih, a ograničit će se i hlađenje klima-uređajima.

Rasvjeta ureda i spomenika gasit će se u 19 sati, a razgovarat će se i o gašenju svjetala na autocestama i u gradovima u određene sate.

"Bude li svaki građanin štedio energiju kada god je to moguće, štedjet će i vlastiti novac, ali će pritom i cijene pasti", rekao je de Croo pa se slikovito izrazio - "Često mali potoci prerastu u velike rijeke".

Pročitajte i ovo Struja - 3 tko će dobiti potpore? Iscurile informacije: Kako će se Vlada obračunati s energetskom krizom?

Pročitajte i ovo Stednja energije u Europi - 4 UVOĐENJE MJERA Kakav plan za uštedu energije imaju europske zemlje? "To nas čini manje podložnima ucjenama"

Savezna vlada odlučila je smanjeni PDV od 6 posto primijeniti i na plin i struju te uvodi posebnu energetsku stopu za siromašne do kraja prvog kvartala 2023.

Krajem rujna belgijska vlada predstavit će prijedlog oporezivanja viška dobiti za energetske tvrtke.

Belgija već uprihođuje 800 milijuna eura iz poreza na nuklearnu energiju te sada želi takav porez proširiti i na druge tvrtke u energetskom sektoru.

Ruska invazija Ukrajine u veljači primorala je Belgiju, zemlju od 11 milijuna ljudi, da razmotri svoju energetsku strategiju s obzirom da je Belgija planirala potpuno izbaciti iz uporabe nuklearnu energiju 2025. godine.

Prema podacima statističkog ureda Eurostat Belgija ima najveću inflaciju u energetici u zemljama Europske unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene