Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bankar opljačkao svoju banku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je privela mladog francuskog trgovca vrijednosnim papirima kojeg se okrivljuje da je počinio prijevaru u kojoj je francuska banka Societe General izgubila sedam milijardi dolara, izjavio je izvor iz francuskog pravosuđa.

Izvor kaže da je Jerome Kerviel, star 31 godinu, zadržan na ispitivanju u stožeru francuske financijske policije u Parizu.

Pročitajte i ovo Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat Najmanje 35 završilo na bojištu Otkrivena krijumčarska mreža: Ljude su na prijevaru slali na front u Rusiji Nepoznata žena prevarila 75-godišnjakinju i iz torbice joj ukrala nekoliko tisuća eura Opreza nikad dosta Došla 75-godišnjakinji na vrata i rekla da ima poklon: Ubrzo je iz torbice nestalo nekoliko tisuća eura

Po francuskom zakonu osumnjičeni može biti zadržan 24 sata prije iznošenja optužbe no to može biti produženo ukoliko tužitelji smatraju da treba više vremena.

Kerviel je u policijsku postaju doveden oko 14 sati no izvjestitelji koji su čekali na ulazu ga nisu primijetili. Mladi trgovac nije viđen u javnosti od kada je u četvrtak Societe General zaprepastio financijski svijet objavivši rekordan gubitak u trgovanju vrijednosnicama.

Policija je u petak bila u sjedištu banke gdje je Kervile radio i
pregledala njegovu računalnu arhivu a pretražila je i njegov stan u zapadnom predgrađu Pariza.

Kervielova obitelj je rekla da je on izabran kao žrtveni jarac za
najveći svjetski skandal u malverzacijama vrijednosnim papirima. 

Sarkozy zbog skandala traži promjene financijskog sustava

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je promjene u načinju vođenja međunarodnih financijskih tržišta nakon što je izbio ovaj skandal.

"Mi moramo zaustaviti financijski sustav koji je pomahnitao i koji je iz vida izgubio svoju svrhu", rekao je Sarkozy drugog dana posjeta Indiji.

"Svrha financijskog sustava je da posuđuje novac za gospodarske aktivnosti koje pak zauzvrat stvaraju dobit", rekao je Sarkozy na okupljanju Francuza u francuskom veleposlanstvu. "Ne da ide u špekuliranje na raznim aktivnostima koje stvaraju goleme gubitke i dobiti u roku od nekoliko sati", dodao je.

"Ako netko može ostvariti dobiti u nekoliko sati, netko može isto tako ostvariti goleme gubitke u nekoliko sati. I vrijeme je da shvatimo da trebamo uključiti malo razbora u sve te sustave", rekao je francuski predsjednik.

"Ja vjerujem u tržišno gospodarstvo, vjerujem u slobodnu trgovinu, no ja želim vrstu kapitalizma gdje se više prostora daje poduzetniku umjesto špekulantu. Špekulacija ne stvara blagostanje", rekao je Sarkozy.

"Sada je vrijeme da se u globalni sustav uvedu transparentnost i
oprezna nova pravila i promiče posuđivanje novca za poslovanje onima koji stvaraju bogatsvo umjesto onima koji žele kupovati kako bi razbijali stvari i njima špekulirali", dodao je Sarkozy.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene