Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gorski Karabah

Azerbajdžan odustaje od vojne akcije: "Želimo graditi konekcije, transportne linije, na jako miran način"

Armenci napuštaju Gorski Karabah - 3
Armenci napuštaju Gorski Karabah - 3 Foto: Afp
Azerbajdžan nema namjeru poduzimati vojnu akciju kako bi stvorio kopneni koridor u južnoj Armeniji, rekao je u utorak vanjskopolitički savjetnik azerbajdžanskog predsjednika.

Azerbajdžanska vojna operacija prošli tjedan kojom je preuzet nadzor nad armenskom enklavom Gorskim Karabahom potaknuo je strah kod Armenaca da bi Baku mogao silom stvoriti koridor kroz Armeniju do azerbajdžanske eksklave Nahičevana.

No Hikmet Hadžijev, vanjskopolitički savjetnik Ilhama Alijeva, rekao je da Baku ne želi stvarati transportne veze do Nahičevana kroz Armeniju.

"Azerbajdžan nema nikakve vojne ciljeve na suverenom teritoriju Republike Armenije, to je posve izvan azerbajdžanske agende", rekao je.

Pročitajte i ovo Dalibor Milas NASILJE NAD ŽENAMA Teolog reagirao na skandaloznu izjavu svećenika Ike Mandurića: "Nije, Ike, Denis Buntić učinio lošu stvar, nego je počinio više kaznenih djela"

"Naša sugestija Armeniji je da se grade konekcije, transportne linije, na jako miran način", rekao je u Bruxellesu nakon razgovora s armenskim kolegom Armenom Grigorjanom i europskim dužnosnicima.

Hadžijev je to rekao pošto je u ponedjeljak Alijev razgovarao s turskim kolegom Tayyipom Erdoganom i tom prilikom spomenuo mogućnost stvaranja kopnenog koridora, što bi Azerbajdžanu dalo izravnu vezu prema Turskoj.

Pročitajte i ovo Tatjana Štritof, privremena ravnateljica Zavoda za soc. rad nakon slučaja šestogodišnje djevojčice Privremena ravnateljica Zavoda za socijalnu skrb poručila: "Ne bih rekla da je sustav pred raspadom"

"Nova meta Azerbajdžana i Turske je Sjunik (pokrajina na jugu Armenije kroz koju bi prolazio taj koridor). Oni to već otvoreno govore. Aktivne pripreme su u tijeku", objavljeno je na utjecajnom kanalu na Telegramu Armenaca iz Karabaha.

Na sastanku u Bruxellesu, dužnosnici su razgovarali o mogućem sastanku Alijeva i armenskog premijera Nikole Pašinjana na europskom samitu u Granadi u Španjolskoj 5. listopada. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene