Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijsko tužiteljstvo ponovno će ispitati je li Milivoj Ašner (95), čije je izručenje od Austrije zatražila Hrvatska zbog optužbi za ratne zločine u Drugom svjetskom ratu, sposoban za sudski postupak, najavila je u četvrtak austrijska ministrica pravosuđa.


Procijeni li se da je sposoban, bit će izručen, rekla je u Beču na margini sastanka vlade ministrica pravosuđa Maria Berger. 

Vezani članci Austriju pogodilo veliko nevrijeme (Foto: AFP) - 2 Muškarac poginuo u odronu koji je uništio njegovu kuću - "Zakopalo ga je blato..." Slika nije dostupna Sela odsječena, nema struje ni telefonskih linija: Snijeg zatrpao Austriju, proglašena najviša opasnost od lavina

Dosad je Austrija odbijala izručiti Ašnera Hrvatskoj izjavljujući da on nije sposoban za za ispitivanje i sudjelovanje u sudskom postupku nakon što su liječnici utvrdili da je senilan.
U posljednjem, četvrtom postupku vještačenja austrijski liječnici ponovno su utvrdili da nije sposoban za suđenje, izvijestila je 20. lipnja štajerska Uprava za sigurnost.

Tužiteljstvo još nije donijelo službeni zaključak.

Ašner je nesposobnim proglašen na kraju službenog liječničkog pregleda što ga je po nalogu austrijskog pravosuđa proveo štajerski Zemaljski ured za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma, objavljeno je prošlog petka u Klagenfurtu.

Taj posljednji pregled slijedio je nakon što je britanski list Sun objavio intervju s Ašnerom u kojem je on navodno izrazio spremnost za suočavanje s hrvatskim pravosuđem.

Hrvatska je zatražila od Austrije izručenje 95-godišnjeg Ašnera pod sumnjom da je počinio ratne zločine u Požegi za vrijeme Drugoga svjetskog rata, ali ga je Austrija odbila izručiti zbog toga što je Ašner u četiri psihijatrijske procjene proglašen nesposobnim za ispitivanje i suđenje.