Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I Merkel dobila sumnjivi paket

Atena: Niz eksplozija u veleposlanstvima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ateni je zabilježen niz bombaških napada, srećom, bez žrtava.

Nakon eksplozija u atenskim veleposlanstvima Švicarske i Rusije, policija je pronašla sumnjive pakete u još dvama veleposlanstvima grčkoga glavnoga grada.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi

Policija te napade pripisuje grčkim gerilcima ljevičarima. Napadi malim bombama i plinskim bocama u Grčkoj su prilično česti od 2008. kad je policija ubila tinejdžera i potaknula najgore nerede u više desetljeća.

'Paket je predan na ulazu u švicarsko veleposlanstvo. Pregledom su otkriveni tragovi metala', rekao je glasnogovornik švicarskoga ministarstva vanjskih poslova Georg Farago. 'Kad je paket otvoren, sadržaj je planuo', rekao je i dodao da nitko nije ozlijeđen.

>> Atena: Bačena bomba na švicarsko veleposlanstvo

>> Grčka: Otkriven paket bomba adresiran na Sarkozyja

Jedan je paket s bombom bio i ispred zgrade parlamenta, a naslovljen na čileansko veleposlantvo. Bombe su pronađene i u čileanskome i u bugarskom veleposlanstvu, a jedna je na vrijeme pronađena u uredu kurirske službe, a bila je naslovljena na njemačko veleposlanstvo.

'Takvi su postupci odvratni i za svaku osudu'

'Čini se da je riječ o nastavku jučerašnjih napada te da iza njih stoji grčka gerila, ali istraga još traje', rekao je glasnogovornik policije Tanasis Kokalakis. Pronađen je još jedan sumnjivi paket naslovljen na čileansko veleposlanstvo, ali pokazalo se da u njemu nema eksploziva.

Berlinska policija provjerava sumnjivi paket adresiran na kancelarku Angelu Merkel, a jedan paket s bombom bio je namijenjen njemačkom veleposlanstvu u Ateni

'Takva nedjela ne plaše ni članove parlamenta ni parlament', objavila je atenska novinska agencija riječi predsjednika parlamenta Filiposa Petsalnikosa. 'Takvi su postupci neprihvatljivi, odvratni i za svaku osudu'.

'Glavni sumnjivci sigurno su anarhisti'

U ponedjeljak je bomba u paketu eksplodirala u uredu kurirske službe u Ateni i lakše ranila jednoga zaposlenika. Grčka je policija uhitila još dvije osobe koje su nosile bombe, naslovljene na francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja i belgijsko veleposlanstvo.

Policija je u ponedjeljak otkrila i treću bombu, koju je druga kurirska služba morala dostaviti u nizozemsko veleposlanstvo. 'Glavni sumnjivci sigurno su anarhisti ili krajnja ljevica, kao i uvijek. Ako je ovo kraj, sve će se zaboraviti, ali ako se i sutra nastavi, to je onda druga stvar', rekao je analitičar David Lea.

I Merkel dobila sumnjivi paket

Za to vrijeme berlinska policija ispituje sumnjivi paket adresiran na kancelarku Angelu Merkel. Njemačka policija pronašla je u utorak sumnjiv paket u uredu njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu, rekao je glasnogovornik njemačke vlade. 'Tijekom rutinske provjere pristigle pošte jedan od paketa imao je sumnjive karakteristike koje su ukazivale na mogućnost da sadrži eksploziv', rekao je u izjavi glasnogovornik Steffen Seibert i napomenuo da nitko nije ozlijeđen.

Savezna policija je rekla da se predmet ispituje. 'Sada se provjerava je li riječ o eksplozivu', rekla je glasnogovornica policije. Njemački list Berliner Morgenpost je napisao da je povratna adresa na paketu bila 'grčko ministarstvo gospodarstva' i bio je adresiran izravno na kancelarku.

List je prenio ocjenu stručnjaka za sigurnost da je paket mogao eksplodirati. Njemačka kancelarka je u vrijeme pronalaska paketa bila izvan zemlje u posjetu Belgiji.(Hina/A.E.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene