Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ašner kroz smijeh: 'Tjeralica da me se izruči? Zašto?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prenosimo vam ekskluzivni intervju sa traženim nacističkim zločincem Milivojem Ašnerom.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Velikoj Britaniji Židovi na udaru: ''Mi smo snažni i otporni, no eksplozija mržnje protiv naše zajednice je apsolutna sramota'' Tucker Carlson intervjuira Vladimira Putina oglasio se na mrežama Novinar koji je intervjuirao Putina otkrio detalje iza kamere: "Ima jednu naviku..."

Traženi nacistički zločinac iz Hrvatske jučer je na opće iznenađenje priznao kako je spreman za suđenje.

Naime, tijekom jučerašnjeg dana viđen je kako bezbrižno sa ženom šeće ulicama Klagenfurta ispijajući piće u kafićima i družeći se s navijačima, a cijela ta situacija bacila je mrlju na austrijsko pravosuđe koje ga nije željelo isporučiti zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Na pitanja o svojoj prošlosti Ašner - koji živi u Austriji pod drugim imenom – u početku nije želio govoriti, objašnjavajući da se radi o krivoj osobi. No nakon što mu je novinar pokazao fotografije sa njegovim likom ipak je priznao svoj identitet.

Govoreći bistro i jasno, zanijekao je odgovornost za zločine koje je počinio u Požegi, nazivajući tužitelje „praznoglavcima“.

>> Ašnerova žrtva: Preživio sam torturu u paklu nacističkog zatvora

>> Foto: Traženi nacistički zločinac među navijačima

>> Austrija neće mijenjati odluku o neizručenju Ašnera Hrvatskoj

Povremeno je pokazivao znakove senilnosti, pitajući ženu koliko djece ima. Ima ih troje. No unatoč tome mogao se jasno sjetiti kojim se poslom bavio njegov otac kao i svoje karijere kao mladog službenika u godinama koje su prethodile ratu.

Nakon što mu je rečeno da je Interpol raspisao međunarodnu tjeralicu za njim, odgovorio je kako o tome ne zna ništa, smijući se: 'Tjeralica da me se izruči? Zašto?'

Ipak on i žena Edeltraut su svjesni da tjeralica postoji. Ona se ubrzo uključila u razgovor objašnjavajući kako njihov odvjetnik zna sve detalje.

Ašner je optužen da je dopustio deportaciju stotine Židova, Srba i Roma u koncentracijske logore, potpisujući potrebne dokumente.

Neki povjesničari i akademici iznose kako je na Božić, 1941. – kada je Ašner bio šef policije – 150 Židova uhićeno, utrpano u stočne vagone i poslano za logore smrti.

No unatoč arhiviranim dokumentima koji ukazuju na to da je bio šef ustaške policije u Požegi, on odlučno tvrdi kako nikad nije bio na toj poziciji kao i da su njegovi potpisi na dokumentima krivotvoreni.

Iznenađujuće, Ašner je također zanijekao deportacije Židova iz Požege.

Opet uz smijeh rekao je: 'Ne znam nikoga tko je bio deportiran iz Požege. A nitko nije bio ni ubijen. Nisam čuo ni za jednu obitelj koja je ubijena u Požegi.'

Poričući deportacije u Jasenovac rekao je: 'Nije tako bilo. Nikada nisam sudjelovao u tome.'

Unatoč tome što austrijske vlasti stopiraju njegovo izručenje zbog lošeg zdravstvenog stanja, on sam tvrdi kako je dovoljno zdrav da prisustvuje suđenju.

'Imam mirnu savjest – mogu izaći pred bilo koji sud,' ustvrdio je Ašner.

'Vrlo rado ću odgovoriti na optužbe za koje me se tereti u Hrvatskoj. Nemam ništa s time. Nisam bio na takvom položaju da sam mogao odobriti deportacije.'

Priznao je da je podupirao ustaški režim, ali da nikad nije bio njegov član. 'Nisam bio njihov član, ali kao Hrvat poštovao sam to što su uspostavili red. No protiv sam nacizma jer podupirem demokraciju.'

Austrijska ministrica pravosuđa Maria Berger, sada se nalazi pod pritiskom da obnovi slučaj i dopusti izručenje Ašnera nakon što je medijska objava izazvala globalne reakcije. Vlasti su priznale kako bi mogao biti podvrgnut novom medicinskom pregledu.

Na internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova RH stoji tjeralica za Milivojem Ašnerom, hrvatskim državljaninom rođenom 1913. u Daruvaru, protiv kojeg je Županijski sud u Požegi podigao optužnicu da je "tijekom 1941. do 1942. godine u Požegi počinio kazneno djelo 'ratni zločin protiv civilnog stanovništva'".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene