Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Foto: Traženi nacistički zločinac među navijačima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skriven među navijačima u kafiću, stariji gospodin u društvu supruge, ipak je uspio na sebe privući pozornost tijekom Eura 2008.

Milivoj Ašner, nije samo običan nogometni navijač koji je došao podržati svoju nacionalnu reprezentaciju. Četvrti na listi najtraženijih nacističkih zločinaca, optužen je za deportaciju stotine Židova, Srba i Roma u logore smrti tijekom Drugog svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traži se oštra kazna U Berlinu ponovno antisemitistički incident: Student napao svog kolegu jer je pripadnik židovske zajednice Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta Ubijeni milijuni ljudi Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: "Ljudska zloba i mržnja mogu nanijeti puno nesreće"

Nije izručen jer su austrijske vlasti zaključile kako je previše star i bolestan da bi se suočio s optužbama za koje ga se tereti u Hrvatskoj. Riječ je o genocidu, zločinima protiv čovječanstva i ratnim zločinima.

Ašner koji živi pod drugim imenom u Klagenfurtu, subjekt je međunarodne potrage, a nalazi se i na Interpolovoj listi najtraženijih osoba.

95-godišnji bivši načelnik policije i Gestapov agent, potajno je snimljen kako mirno šeće sa svojom drugom ženom Edeltraut. Više puta je zastao u obližnjim kafićima ne bi li popio koje piće među uzbuđenim nogometnim navijačima.

Stotine naoružanih policajaca koji su kružili ulicama nisu ga primijetili, iako lokalno stanovništvo poznaje njegov pravi identitet i neopisive zločine zbog kojih bi trebao odgovarati pred sudom.

Na dan kad je snimljen na svojoj bezbrižnoj trosatnoj šetnji, austrijske vlasti obnovile su svoju odluku da ga zaštite od izručenja i suđenja.

Istražitelji smatraju kako bi ova situacija trebala prisiliti Austriju da konačno isporuči Ašnera Hrvatskoj, gdje su istražitelji spremni da mu se sudi.

Simon Wiesenthal Centar iz Jeruzalema koji se bavi potragom za preživjelim nacističkim zločincima smatra da je ovim otkriveno da Austrija štiti osumnjičenog ratnog zločinca. 

'Očito je da on uživa u životu kojeg je oduzeo stotinama žrtava kad ih je poslao u logore smrti,' rekao je direktor centra dr. Efraim Zuroff.

'Austrija je dugo slovila kao 'raj za ratne zločince' i sad su uhvaćeni na djelu. Vrijeme je da povuku ispravnu odluku i privedu nacističkog zločinca pravdi', kaže Zuroff.

'Ako je taj čovjek sposoban hodati uokolo i ispijati vino u kafićima, onda je dovoljno zdrav i da odgovori na pitanja o svojoj prošlosti.' 

Ašner je napustio Hrvatsku nakon rata, a u Klagenfurtu živi od 2006. Optužen je za zločine koje je počinio dok je bio šef ustaške policije tijekom Drugog svjetskog rata. 

Interpol je za njim izdao tjeralicu najvišeg prioriteta. Austrijske vlasti su u početku tvrdile da ne može biti izručen Hrvatskoj jer je austrijski državljanin. U rujnu 2005. priznali su da nije, ali su ipak stopirali izručenje tvrdeći da je previše bolestan. Rečeno je da je Ministarstvo pravosuđa dokazalo kako 'nije sposoban prisustvovati suđenju'. 

Ali Dr. Zuroff čija je organizacija prošle godine započela operaciju pod nazivom 'Posljednja šansa' kaže: 'Vrijeme ne može izbrisati krivnju počinitelja.' 

'Ašner mora biti priveden pravdi zbog svih onih koji su izgubili život u koncentracijskim logorima. Vjerujem da dokaz koji je pružio 'The Sun' tome može pomoći.' 

Ašner je priznao svoj identitet, ali inzistira na tome da nije ratni zločinac. Također opovrgava sudjelovanje u deportacijama. 

'To nije istina. Takve tvrdnje su smiješne,' rekao je. 

'Nisam imao veze s tim. Bio sam samo službenik u Ministrastvu pravosuđa, običan odvjetnik. Nikada nikome nisam naudio,' zaključio je Ašner.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene