Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrija neće mijenjati odluku o neizručenju Ašnera Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je britanski The Sun u ponedjeljak objavio snimke Milivoja Ašnera, kojeg Hrvatska traži zbog zločina počinjenih tijekom Drugog svjetskog rata, kako šeće među navijačima u Klagenfurtu direktor Centra Simon Wiesenthal (CSW), uputio je pismo glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću od kojeg traži da "pritisne austrijske vlasti da ubrzaju izručenje Ašnera".

Ašnerovo izručenje Hrvatska traži zbog optužbi za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata no austrijski sud ocijenio je da Ašner, inače hrvatski državljanin, iz zdravstvenih razloga nije u stanju izaći pred sud te odbio izručiti ga. Protiv Milivoja Ašnera (95), koji danas u Klagenfurtu živi pod imenom Georg Aschnera, optužnica je podignuta na Županijskom sudu u Požegi. 

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

>> Foto: Traženi nacistički zločinac među navijačima

"Fotografije i video zapisi dostavljeni mome uredu, jasno pokazuju da je Ašner u dobrom stanju, lucidan i sposoban samostalno se kretati, suprotno od zaključka austrijskog suda koji je odlučio da on ne može biti izručen Hrvatskoj gdje bi mu se trebalo suditi, a na temelju njegovog lošeg zdravstvenog stanja", napisao je Zuroff u pismu Bajiću, kako prenose hrvatski internet portali.

Bez obzira na snimke koje pokazuju Milivoja Ašnera kako u društvu supruge šeće među navijačima u Klagenfurtu austrijsko pravosuđe neće mijenjati svoju odluku o njegovom neizručivanju Hrvatskoj, izvijestio je u ponedjeljak londonski The Times.

Dužnosnik austrijskog ministarstva pravosuđa za The Times izjavio je da austrijsko ministartsvo pravosuđa ostaje pri svojoj odluci da Ašner nije u stanju izaći pred sud, piše londonski list.

"Po austrijskom zakonu niti jedna osoba koja nije u stanju podnijeti suđenje ili biti ispitana od strane vlasti ne može biti izručena. Dva medicinska stručnjaka pregledala su gospodina Ašnera i ocijenili da boluje od Alzheimerove bolesti i staračke demencije te da neće biti u stanju niti biti ispitan a kamoli proći suđenje", rekao je Timesu Thomas Geiblinger, glasnogovornik austrijskog ministarstva pravosuđa.

Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Wiesenthal u izjavi za Times ustvrdio je međutim da snimke Ašnera dokazuju da on može izaći pred sud te mora biti izručen. "Gospodin Ašner je očito u dovoljno dobrom stanju da izađe pred sud ako može pijuckati vino, hodati bez pomoći i podržavati svoju nacionalnu nogometnu momčad", rekao je Zuroff i ustvrdio kako "u Beču jednostavno ne postoji politička volja za rješavanjem pitanja preživjelih nacističkih zločinaca".

Direktor Centra tim je povodom uputio i pismo austrijskoj ministrici pravosuđa dr. Mariji Berger od koje također traži ubrzanje postupka izručenja Ašnera Hrvatskoj.

"Otkako ste imenovana za ministricu pravosuđa, vidljiv je maleni pomak u tome kako Austrija slučajeve nacističkih ratnih zločinaca, međutim mnogo toga treba još učiniti ukoliko se vaša zemlja konačno želi riješiti reputacije da je raj za zločince u Holokaustu. Trenutno izručenje bivšeg ustaškog policijskog načelnika Ašnera bilo bi vrlo dobro primljeno i predstavljalo bi veliki korak u tome smjeru", zaključuje se u priopćenju Centra Simon Wiesenthal.

Thomas Geiblinger je za londonski list, međutim, rekao da su "njihove ruke vezane". "Ako netko izađe van na malo sunca to još ne znači da je spreman za sud. Obvezni smo slijediti preporuke medicinskih stručnjaka koje je imenovao sud a dva su stručnjaka u dvije različite prigode izvijestili da Ašner pati od teške demencije", rekao je Geiblinger i dodao kako je "jedina stvar koja se može napraviti, eventualno naložiti novi medicinski pregled ako lokalni tužitelji odluče da za to postoje temelji".

The Times navodi i kako je Ašner u razgovoru za list The Sun djelovao razložno i odbacivao optužbe protiv njega. Ašner je u razgovoru ustvrdio da nema nikakve veze s deportacijama stotina Židova, Srba i Rima te da je samo kao odvjetnik radio u pravosuđu, navodi list.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene