Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski arheolozi pronašli su najstariji potpuni primjerak ljudskog bića s metastazirajućim karcinomom, te se nadaju da će im to otkriće pružiti nove informacije o toj bolesti.


Istraživači sa sveučilišta Durham i Britanskog muzeja otkrili su dokaze o postojanju karcinoma koji se raširio po cijelom tijelu na 3.000 godina starom kosturu pronađenom 2013. u grobnici u Sudanu.

Vezani članci Boris Milinčić Mladi Kninjanin Boris vodi bitku za život: "U oči su nam rekli da će ubrzo umrijeti... Ali iz klinike u Turskoj kažu - operacija je ipak moguća" Slika nije dostupna Veliko otkriće znanstvenika: Otkriveno zašto su neke obitelji pogođene različitim tipovima raka

Analizirajući kostur dobili su jasnu sliku lezija na kostima koja je pokazala da se karcinom proširio i prouzročio tumore na mnogim kostima, među kojima na kralježnici, rebrima i bedrenoj kosti.

Arheološko otkriće: Prvi put otkriven najstariji period u kojem je čovjek vatru svakodnevno koristio

Radi se o kosturu odraslog muškarca, između 25 i 35 godina u trenutku smrti. Pronađen je na arheološkoj lokaciji Amara West u sjevernom Sudanu, na Nilu, 750 kilometara nizvodno od Kartuma.

Znanstvenici sada jedino mogu nagađati što je prouzročilo karcinom kod tog mladog čovjeka, a mogući su uzroci kancerogeni čimbenici iz okoliša, poput dima od šumskih požara, genetski čimbenici ili zarazne bolesti poput shistosomijaze, bolesti koju uzrokuju paraziti. Ta bolest pogađa Egipat i Nubiju još od 1500. godine pr. Krista, a sada se zna da kod muškaraca uzrokuje karcinom mjehura i grudi.

Analize DNK u kosturima i mumijama kod kojih je dokazano postojanje karcinoma može pomoći u analizi mutacija specifičnih gena za koje se zna da su povezane s određenim tipovima karcinoma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook