Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pećini pored Tel Aviva

Arheološko otkriće: Prvi put otkriven najstariji period u kojem je čovjek vatru svakodnevno koristio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi su u pećini Qusem u Izraelu otkrili ognjište staro 300.000 godina. To je ujedno najraniji dokaz opetovanog korištenja vatre od strane pračovjeka tijekom kontinuiranog vremenskog perioda.

Antropolozi procjenjuju kako je čovjek otkrio vatru prvi put prije oko milijun godina. ono što je dosad nije bilo poznato jest kad su naši preci prvi put počeli vatru koristiti svakodnevno, za primjerice kuhanje ili pečenje hrane.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Muškarac se u Tel Avivu u ljude zabio automobilom - 1 Zabio se u ljude VIDEO Krvavi napad u Izraelu, ima mrtvih i ranjenih. Objavljena zlokobna poruka: "Pripremite se za brojenje mrtvih i ranjenih, krv naše djece nije jeftina"

Otkrićem 300.000 godina starog ognjišta na arheološkom nalazištu pored Tel Aviva, postavlja taj vremenski period na minimalno 300.000 godina.

ZAPANJUJUĆE otkriće o Noinoj Arci!

Otkriće arheologa objavljeno je u časopisu Journal of Archaeological Science, a opisano je kako je ognjište bilo promjera oko dva metra te da se opetovano koristilo tijekom vremena. Osim ognjišta, pronađena je i debela naslaga drvenog pepelau njegovom središtu.

Koristeći infracrvenu spektroskopiju, arheolozi su otkrili kako se u peplu nalaze i ostaci kostiju i tla, koji su bili grijani na vrlo visokim temperaturama. isto tako pronađeni su i tragovi mikrostrata, koji su jasan znak da se ognjište koristilo opetovano tijekom vremena.

U pećini su pronađeni i raznorazni kameni alati koji su korišteni za rezanje mesa te velik broj spaljenih životinjskih kostiju. oblik i unutrašnjost pećine ukazuju na to da su praljudi koristili to mjesto kao dom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene