Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Argentina uoči izbora

Zbog inflacije ograničavaju cijene u supermarketima: Hoće li drugi slijediti njihov primjer?

Supermarket, ilustracija (Foto: Thinkstock)
Supermarket, ilustracija (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock
Vlada u Argentini ograničila je mjesečna povećanja cijena u supermarketima.

Argentinska vlada je ograničila mjesečna povećanja cijena u supermarketima na najviše pet posto u idućih 90 dana, pokušavajući smanjiti troznamenkastu inflaciju uoči općih izbora.

Ministar gospodarstva Sergio Massa objavio je tu odluku nakon sastanka s predstavnicima supermarketa, ističući da su dužnosnici postigli dogovor s predstavnicima 31 lokalnog lanca supermarketa o stabilizaciji cijena do općih izbora zakazanih za listopad.

Massa je kandidat za predsjednika vladajućih peronista, nakon što je osvojio najviše glasova od svih peronista na predizborima prošle nedjelje.

Pročitajte i ovo Topi se led na Velebitu - 5 Klimatske promjene Zabrinjavajuća pojava na Velebitu: "Razina se spustila za tri metra u odnosu na stanje prije dvije godine"

Protukandidati Masse su radikalni libertarijanac Javier Millei, koji je osvojio najviše glasova od svih kandidata u zemlji, te nada desnog centra Patricia Bullrich.

Sporazumom su predviđene porezne olakšice za one supermarkete koji neće imati poskupljenja veća od pet posto mjesečno, uz kreditni program za male i srednje poduzetnike koje opskrbljuju supermarkete, stoji u priopćenju ministarstva.

Pročitajte i ovo Listići Čestitamo! Lova do krova! U Njemačkoj pogođen Eurojackpot od 10 milijuna eura, a i tri igrača u Hrvatskoj imat će itekakvih razloga za slavlje!

Ranije je vlada donijela druge inicijative za zamrzavanje cijena kako bi se obuzdala velika godišnja inflacija, koja je u srpnju premašila 113 posto.

Očekuje se da će potrošačke cijene dodatno porasti u kolovozu pošto je nakon neočekivane pobjede Mileija na predizborima došlo do oštre devalvacije pesosa.

U četvrtak je ministarstvo objavilo da će zamrznuti cijene goriva do 31. listopada nakon dogovora s industrijom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene