Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primjer iz Argentine

Inflacija na vrtoglavih 115 posto: Stižu krediti za radnike, novčana pomoć za umirovljenike...

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Argentinsko ministarstvo gospodarstva najavilo je mjere koje bi radnicima i umirovljenicima trebale ublažiti pritisak inflacije, pojačan devalvacijom pesosa u sklopu pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o kreditu.

U iduća tri mjeseca vlada će gotovo 3,7 milijuna umirovljenika isplatiti po 37.000 peza (oko 105 dolara po aktualnom službenom tečaju), naveo je u popisu mjera na Instagramu ministar gospodarstva Sergio Massa.

Radnici će dobiti kredite ukupne vrijednosti 400 milijardi peza, a samozaposleni porezne olakšice kroz razdoblje od šest mjeseci, napisao je ministar.

Vlada će povećati i potporu za hranu, naveo je Massa.

Najavio je i obustavu naplate izvoznih carina za skupinu proizvoda, poput vina, riže i duhana, i subvencije za nabavu umjetnih gnojiva poljoprivrednicima čiji je urod stradao u najvećoj suši u povijesti Argentine.

Pročitajte i ovo Hallstatt Sve ima svoje granice Turisti navalili na prekrasno mjestašce, mještanima je svega dosta: Traže ograničenja i zabrane

Vlada će uz potporu bankovnog financiranja osigurati i 770 milijuna dolara poticaja za izvoz, a kompanijama je naložila da osiguraju doplatak za 5,5 milijuna radnika čije plaće ne premašuju 400.000 peza (1140 dolara po službenom tečaju), rekao je ministar gospodarstva.

"Cilj je da svaki gospodarski sektor dobije državnu pomoć", istaknuo je.

Prije dva tjedna vlada jer devalvirala pezo za gotovo 20 posto, što je dodatno potaknulo ionako visoku inflaciju i još više smanjilo kupovnu moć građana. Inflacija u Argentini iznosi oko 115 posto.

Devalvacija peza rezultat je, po Massi, zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji s Argentinom pregovara o 44 milijarde dolara kredita.

Pročitajte i ovo Školski hodnik Prvo školsko zvono Još je malo ostalo do početka škole: Hoće li sve biti spremno za cjelodnevnu nastavu?

Massa je kandidat vladajuće stranke na predsjedničkim izborima koji će biti održani 22. listopada. U anketama je trenutačno izjednačen s kandidatkinjom oporbe, bivšom ministricom sigurnosti Patriciom Bullrich i ultralibertarijanskim autsajderom Javierom Mileiom.

Predsjednički izbori u Argentini, velikom svjetskom proizvođaču hrane, bit će pod povećalom zbog pregovora s MMF-om, ali i zbog ulaska u skupinu BRICS od siječnja 2024. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene