Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na terenu tisuće spasilaca

Potresi u Albaniji ne prestaju: Najmanje 22 mrtvih i više od 600 ozlijeđenih, tlo podrhtava i dalje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažan potres magnitude 6,4 po Richteru u utorak rano ujutro pogodio je Albaniju. U potresu su neke zgrade sravljene sa zemljom. Tlo ne prestaje podrhtavati.

Epicentar potresa u utorak oko 4 sata bio je između Drača i prijestolnice Tirane, na deset kilometara dubine. U potresu je poginulo najmanje 22 osoba, javljaju lokalni mediji. Ozlijeđeno je više od 600 ljudi. Svi oni smješteni su u kompleksu bolnica na područjima Tirane, Drača, Kruje i Leša.

Tlo ne prestaje podrhtavati. U 15:24 zabilježen je novi potres magnitude 3,2 po Richteru. EMSC piše da je epicentar bio 38 kilometara sjeverozapadno od Tirane. U 15:11 osjetio se potres od 3,1 po Richteru.

Zabilježeno je tridesetak podrhtavanja tla na istom području. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I vatrogasci izdali upute Balkan se trese, stručnjaci upozoravaju: "Ne možemo predvidjeti nove potrese, ali važno je da se ne paničari"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spašeni deseci preživjelih Potresne priče iz Albanije: Dječak prikliješten u ruševinama, žena poginula zaklanjajući tijelom unuka

Na terenu su tisuće policajaca, vatrogasaca i spasioca. Vojska je podigla šatore za one koji su ostali bez doma, ali i za građane čijim domovima prijeti urušavanje.

Najsnažniji je to potres koji je u posljednjih nekoliko desetljeća pogodio Albaniju. Uslijedio je niz naknadnih podrhtavanja tla, među kojima i jedan jačine 5,3. Glavni udar osjetio se i u 700 kilometara udaljenom Novom Sadu u Srbiji te u dijelovima Italije, Crne Gore, BiH i Hrvatske.

"Imali smo 180 pacijenata koji su potražili pomoć u Traumatološkoj bolnici. 15 je hospitalizirano, a još 20 je na pregledu. Troje je u ozbiljnom stanju. Uglavnom imaju ozljede glave i udova", kazao je dr. Arben Zenelaj iz Sveučilišne traumatološke bolnice u Tirani.

U ruševinama su ostale zarobljene cijele obitelji, a većina njih u sebi skriva opasnost od daljnjeg urušavanja. Susjedne zemlje poslale su Albaniji pomoć kako bi se zarobljeni što prije izvukli iz ruševina.

Stanovnici pogođenih naselja vlasti su pozvale da ne ulaze u oštećene objekte, no i da se ne kreću vozilima kako bi hitne službe imale brži i jednostavniji pristup ruševinama. Iz Albanije dolaze apokaliptične fotografije i potresne priče o spašavanju.

Hrvatska upućuje pomoć Albaniji

Premijer Andrej Plenković poručio je kako će Hrvatska u Albaniju helikopterom poslati specijalizirani tim za spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe, a upućena su i dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 

Razgovarao je i s albanskim premijerom Edijem Ramom te izrazio sućut obiteljima žrtava i suosjećanje s albanskim narodom. 

Sućut obiteljima žrtava izrazila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Duboko me ražalostila vijest o razornim potresima u Albaniji. Suosjećam s cijelim albanskim narodom i obiteljima stradalih te želim brz oporavak ozlijeđenima", poručila je na Twitteru.

"Ono što je u ovim lošim vijestima dobra vijest je da su svi državljani RH živi i zdravi, da nitko u ovim potresima nije stradao. U veleposlanstvu je stanje isto dobro, osim što smo u vezi s albnanskim institucijama s obzirom da je Hrvatska ponudila određenu pomoć, da vidimo kako da se to najednostanvije i najbrži način taj problem riješi", istaknuo je Zlatko Kramarić, veleposlanik RH u Albaniji.

Timovi HGSS-a spremni za pomoć Albaniji

Nakon saznanja o posljedicama potresa u Albaniji HGSS je preko Ravnateljstva civilne zaštite ponudio pomoć albanskim službama zaštite i spašavanja.

"Na raspolaganje su stavljeni HGSS-ovi potražni timovi sa psima, zapovjedno vozilo, voditelji potraga i kompleksnih akcija spašavanja, dronovi i svi ostali resursi za traganje i spašavanje koje HGSS posjeduje. Ako ponuđena pomoć bude prihvaćena, timovi su spremni u najkraćem roku krenuti na put, a dolaskom na teren samodostatni su minimalno 72 sata", priopćeno je iz HGSS-a.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene