Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I vatrogasci izdali upute

Balkan se trese, stručnjaci upozoravaju: "Ne možemo predvidjeti nove potrese, ali važno je da se ne paničari"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jaki potresi zaredali su se u utorak ujutro na području Balkana. Većina ih se osjetila u Hrvatskoj. Stručnjaci objašnjavaju da se nalazimo na seizmički aktivnom području.

Albaniju su u utorak ujutro pogodila dva potresa. U njima je poginulo najmanje 16 ljudi, a spasioci i dalje pretražuju ruševine, traže nestale. Jaki potresi pogodili su i BiH, a podrhtavanja su se osjetila i u Hrvatskoj. U 10:19 na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježen je vrlo jak potres s epicentrom kod Blagaja u Bosni i Hercegovini. Magnituda potresa iznosila je 5,4 prema Richteru,

Seizmolozi objašnjavaju da nema razloga za paniku

"Naše područje, i mi i Albanija, a pogotovo Italija nalazi se na seizmički vrlo aktivnom području, na granici tri tektonske ploče: Jadranske mikroploče, Euroazijske i Afričke. Te se ploče pomiču, naprežu i zapinju jedna o drugu. Energija koja se tako nakuplja u nekom trenu oslobađa se i dolazi do potresa. Je li se sva oslobodila i hoće li toga biti još, to se ne može predvidjeti", objasnio je Tomislav Fiket, seizmolog sa zagrebačkog PMF-a. Dodaje da je Jadranska ploča i malo specifičnija jer je razlomljena, pa je još teže pratiti njezina kretanja. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osjetili ga i u Dalmaciji Svjedočanstva nakon potresa u BiH: ''Imala sam osjećaj da su se zidovi pomicali'', ''Bili smo spremni napustiti konzulat''

Za razliku od onog koji se osjetio u Albaniji, potresi koji su pogodili BiH nisu ipak takvi da bi mogli prouzročiti znatniju štetu. 

"Nije baš ugodno osjetiti potres, pogotovo kad netko živi u višim zgradama, ali od potresa ovakve jačine zaista mogu stradati samo neke oronule građevine", kazao je Fiket. 

Pročitajte i ovo Potres Bez panike Stranica na kojoj vidite gdje trenutačno na Zemlji ima potresa

Potresi koji su se osjetili i u Hrvatskoj uznemirili su građane, ali seizmolog im poručuje: "Ovo je normalna seizmička aktivnost, no građani trebaju znati da se potres može dogoditi bilo kad i bilo gdje te da ga je nemoguće predvidjeti. No važno je da se ne paničari. Kod jačih potresa neke se žrtve događaju upravo zbog panike", zaključio je Fiket. 

Vatrogasci izdali upute

Na stranici Vatrogasci - oni su naši heroji na Facebooku objavljene su upute kako se ponašati u slučaju potresa. 

Kažu da se treba minimalno kretati i nastojati što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta.

"Ostanite u kući dok potres ne prestane, a zatim što mirnije izađite na otvoreno, dalje od građevina. Barem za djecu treba ponijeti tople odjevne predmete i pokrivače. Ponesite dokumente, novac i lijekove za bolesne članove obitelji", kaže se u uputama. 

U zatvorenim prostorima treba se sakriti pod čvrsti stol ili uz nosivi zid. Treba zaštititi glavu, a držati se podalje od stakla, prozora i vanjskih vrata.

"Većina ozljeda tijekom potresa nastane kada ljudi panično bježe", stoji dalje. Tko se zatekne na otvorenom, treba biti dalje od zgrada, a oni koji su u vozilu tijekom potresa trebaju stati i ostati u vozilu, ali što dalje od zgrada, drveća, nadvožnjaka... Vozilo ne bi smjelo ometati vozila hitnih službi. 

"Ako se zateknete ispod ruševina, ne palite šibice ili upaljače. Kretanje svedite na minimum. Pokrijte usta maramicom ili dijelom odjeće. Pokušajte ostati smireni. Lagano udarajte po cijevima ili zidu da vas spasioci mogu naći. Koristite zviždaljku ako je imate. Ne vičite ako ne morate - vikanje može uzrokovati udisanje opasne količine prašine", upozorava se.

Smjernice građanima u slučaju jakog potresa

Uslijed potresa koji su se tijekom dana osjetili na širem dubrovačkom području Stožer za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije daje smjernice kako se ponašati u slučaju većeg potresa koji bi eventualno prouzročio štetu na našem području.

Postupci prije potresa:

Naučimo kako se zaštititi od potresa.
U domu odredimo jedno sigurno mjesto u većoj prostoriji te se nekoliko puta godišnje prisjetimo na njega.
Moramo znati gdje je glavna sklopka za struju te gdje su glavni ventili za plin i vodu, i kako se zatvaraju.
Nadohvat ruke spremimo bateriju, radio i torbicu za prvu pomoć.
Uvijek imajmo određene zalihe hrane.

Postupci za vrijeme potresa:

Sačuvajmo prisebnost duha i ne paničarimo jer je panika pogubna.
Ako se zateknemo u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima izađimo iz njih na slobodan prostor, udaljimo se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina.
Ako smo na višim katovima, sklonimo se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji kut prostorije, ispod stola, te rukama zaštitimo oči.
Odmaknimo se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova.
Ne upotrebljavajmo šibice i otvorenu vatru.
Ako se nalazimo u automobilu, ne smijemo se zaustavljati na mostovima i podvožnjacima ili ispod njih, ispod električnih kablova i u tunelima. Zaustavimo se na otvorenom prostoru i ostanimo u automobilu.

Postupci nakon potresa:

Kada prestanu prvi potresi, napustimo prostorije na najpogodniji način i uzmimo sa sobom najvažnije i spremljene stvari.
Nikako ne napuštajmo građevinu dizalom, upotrebljavajmo stepenice (mogu se pokvariti instalacije, srušiti dizalo, nestati struje i sl.).
Isključimo električnu struju na glavnoj sklopci te zatvorimo plin i vodu na glavnom ventilu.
Ne zaboravimo na humanost i nesebičnost u pomoći stradalima, ali ne pomičimo teško povrijeđene.
Upotrebljavajmo za piće samo zapakiranu vodu i vodu koja stigne kao pomoć.
Postupajmo prema uputama dobivenima putem sredstava javnog priopćavanja.
Ako smo ostali pod ruševinama, budimo mirni i zovimo u pomoć te lupajmo čvrstim predmetom po instalacijskim cijevima (od vode i centralnog grijanja).
Sačuvajmo svoju snagu

Važniji telefonski brojevi žurnih službi:

Jedinstveni broj za zaštitu i spašavanje 112
Policija 192
Vatrogasci 193
Hitna pomoć 194

  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene