Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU i Rusija pozivaju

Apeli za prekidom sukoba Izraela i Palestine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvim reakcijama nakon zračnih napada izraelske vojske u subotu na pojas Gaze u kojima je dosad poginulo najmanje 155 ljudi, Europska unija i Rusija u subotu su pozvale Izraelce i Palestince na trenutačni prekid neprijateljstava, a Egipat je osudio izraelski napad i najavio kako će pokušati obnoviti primirje između dviju zaraćenih strana

'Zabrinuti smo zbog razvoja događaja u Gazi. Pozivamo na trenutačni prekid neprijateljstava i pozivamo sve strane na krajnju suzdržanost. Treba učiniti sve kako bi se obnovilo primirje', rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Pročitajte i ovo Prosvjedi na Sveučilištu Columbia Napeto diljem SAD-a Drama u Americi: Prosvjednici zauzeli zgradu Sveučilišta i izvjesili poruku "Intifada" Prosvjedi na Sveučilištu Columbia Šatoraši ometaju Sveučilišta počela strože kažnjavati studente: "Stvoreno je nepoželjno okruženje za židovske studente..."

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji do kraja godine obnaša dužnost predsjedajućeg Europskim vijećem, u priopćenju iz Elizejske palače zatražio je 'trenutačni prekid raketnih napada na Izrael i izraelskih bombardiranja Gaze, pozvavši suprotstavljene strane na suzdržanost'. 

>> Najkrvaviji dan za Palestince: 155 mrtvih, 200 ranjenih

Predsjednik 'podsjeća kako se problem Gaze ne može riješiti vojnim putem i zahtijeva uspostavu trajnog primirja', stoji u priopćenju. Predsjednik Republike izražava najdublju zabrinutost zbog eskalacije nasilja na jugu Izraela i u pojasu Gaze. Snažno osuđuje neodgovorne provokacije koje su dovele do ovog stanja kao i uporabu pretjerane sile', kaže se u priopćenju. 

Trenutačni prekid vatre neophodan

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je istaknulo kako 'Moskva smatra neophodnim trenutačni prekid operacije širokih razmjera na Gazu u kojoj je već poginulo mnogo ljudi i koja je izazvala patnje palestinskog naroda. Istodobno pozivamo čelništvo Hamasa na prekid raketnih napada na izraelski teritorij', navodi rusko ministarstvo. Egipatski predsjednik Hosni Mubarak u priopćenju koje je prenijela agencija MENA osudio je izraelske napade i najavio kako će njegova zemlja pokušati obnoviti primirje između Palestinaca i Izraelaca.

'Egipat osuđuje izraelske vojne napade', stoji u priopćenju, kako ga prenosi MENA, uz tvrdnju kako Egipat smatra Izrael odgovornim za smrt i ranjavanje brojnih žrtava napada. 'Egipat će nastaviti kontakte u cilju pripreme ozračja koje bi dovelo do obnove razdoblja mira i postizanja pomirbe između palestinskih skupina', navodi se priopćenju.

Egipat je javno pozvao obje strane na suzdržanost u četvrtak prilikom posjeta Kairu izraelske ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni te je, prema priopćenju, upozorio Izrael na teške posljedice napada na Gazu, a palestinske grupacije pozvao na produženje primirja koje je isteklo prije tjedan dana.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa u subotu je najavio kako će ministri vanjskih poslova zemalja članica te organizacije održati hitan sastanak u nedjelju ili ponedjeljak u Kairu na kojem će zauzeti zajedničko stajalište o izraelskim napadima na Gazu.
Istodobno će Libija, jedina arapska zemlja u sastavu Vijeća sigurnosti UN, zatražiti hitan sastanak Vijeća na temu eskalacije nasilja na palestinskim područjima, rekao je Amr Musa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene