Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANTONIO GUTERRES

Glavni tajnik UN-a o Sj. Koreji: "Najgora moguća stvar bila bi da nepromišljeno uđemo u rat"

Antonio Guterres (Foto: AFP)
Antonio Guterres (Foto: AFP) Foto: Afp
UN-ovo Vijeće sigurnosti je donijelo nekoliko paketa sankcija pokušavajući nagnati izolirani sjevernokorejski režim da odustane od zabranjenog balističkog i nuklearnog programa.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je u četvrtak u Tokiju na opasnost od "nepromišljenog ulaska u rat" sa Sjevernom Korejom pozivajući da se problemi u odnosima s tom državom rješavaju diplomatskim putem.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Testiranje balističkog projektila HOĆE LI BITI POSLJEDICA? Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalni balistički projektil? Može i do SAD-a

"Najgora moguća stvar bi bila da nepromišljeno uđemo u rat koji bi mogao imati dramatične okolnosti", rekao je glavni tajnik UN-a u prigodi posjeta Tokiju.

Guterres je pozvao na puno poštovanje svih rezolucija koje se odnose na Sjevernu Koreju.

UN-ovo Vijeće sigurnosti je donijelo nekoliko paketa sankcija pokušavajući nagnati izolirani sjevernokorejski režim da odustane od zabranjenog balističkog i nuklearnog programa.

Te sankcije "ponajprije mora poštovati Sjeverna Koreja, ali i druge zemlje koje imaju važnu ulogu i koje ih u cijelosti moraju poštovati" kako bi se "nuklearno oružje uklonilo s Korejskog poluotoka", rekao je Guterres.

"Presudno je jedinstvo u Vijeću sigurnosti (...) No važno je i predvidjeti mogućnost diplomatskih kontakata koji će omogućiti da se denuklearizacija provede na miran način", naglasio je.

Japanski premijer Shinzo Abe, koji je dao izjavu u društvu UN-ova glavnog tajnika, pozvao je također da se "u cijelosti provedu rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti" založivši se za "dijalog koji će koristiti nuklearnom razoružanju".

Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je u utorak kako su Sjedinjene Države spremne na pregovore sa Sjevernom Korejom "bez ikakvih uvjeta", premda su odlučne da svim sredstvima, pa i vojnim, osiguraju kako bi Pjongjang odustao od nuklearnog oružja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene