Papa Franjo i Angelo Sodano
Papa Franjo i Angelo Sodano Foto: Andreas SOLARO / AFP

Utjecajni dugogodišnji vatikanski državni tajnik, kardinal Angelo Sodano preminuo je u 94. godini.


Kardinal Angelo Sodano, utjecajni dugogodišnji vatikanski državni tajnik koji je imao značajnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske, umro je u dobi od 94. godine, objavila je Sveta Stolica.

Sodano je umro u petak navečer, bio je bolestan već neko vrijeme, a početkom svibnja hospitaliziran je zbog zaraze covidom. Sodano je bio državni tajnik i desna ruka dvojici papa - Ivanu Pavlu II. i Benediktu XVI.

Tajnikom za odnose s državama (šefom diplomacije) Svete Stolice imenovan je 1989., a potkraj sljedeće godine promaknut je za državnog tajnika. Funkciju drugog čovjeka u vatikanskoj hijerarhiji obnašao je idućih 16 godine, do 2006.

Pietro Parolin, Andrej Plenković - 1 Vatikanski državni tajnik: ''Vatikan se snažno zalaže za jednakopravnost naroda u BiH''

Ivan Čorkalo Časna sestra pokrenula spor protiv Riječke nadbiskupije: "Crkva uglavnom svoj prljavi veš skriva unutar četiri zida"

Zaređen za svećenika 1950., Sodano se pridružio diplomatskoj službi nekoliko godina kasnije. Služio je u vatikanskim veleposlanstvima u Ekvadoru, Urugvaju i Čileu prije nego što je ponovno pozvan u Vatikan na više administrativne dužnosti.

Poznavatelji stanja u Vatikanu kažu da je Sodano, koji je do smrti nastavio živjeti u Vatikanu, i nakon umirovljenja imao priličan utjecaj na karijere vatikanskih dužnosnika, sve do Benediktova odreknuća 2013.

Vjerovalo se da je Sodano, zajedno s papinim osobnim tajnikom Stanislawom Dziwiszem, vodio Crkvu u posljednjim godinama života Ivana Pavla II, odnosno u vrijeme kad mu se značajno pogoršavalo zdravlje zbog Parkinsonove i ostalih bolesti.

Papa Franjo je u subotu opisao Sodana kao, "poštovanog čovjeka Crkve" i "svećenika ljubavi".

Štitio svećenike zlostavljače?

Sodano su, međutim, neki mediji i žrtve optuživali da je zataškavao istrage seksualnog zlostavljanja u Crkvi. On je negirao optužbe.

U nizu razotkrivanja u listu National Catholic Reporter godine 2010. autor Jason Berry, vodeći stručnjak za krizu seksualnog zlostavljanja u crkvi otkriva da je Sodano blokirao službeni Vatikan u nakani da istraži oca Marciala Maciela, utemeljitelja vjerskog reda Kristovih legionara, elitnoga reda koji stoji iza jednog od najgnusnijih pedofilskih lanaca u Katoličkoj Crkvi.

Godine 2010., četiri godine nakon što je papa Benedikt zamijenio Sodana na mjestu državnog tajnika, bečki kardinal Christoph Schoenborn optužio je Sodana da je blokira istragu o bivšemu austrijskom kardinalu Hansu Hermannu Groeru, optuženom za pedofiliju.

Don Damir Stojić (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Don Stojić organizira tečaj, učit će žene o plodnim danima, odgovornom roditeljstvu i kontracepciji - za 120 kuna

Portugalski biskup drži misu Šokantni rezultati istrage o zlostavljanju: "Selili su zlostavljače iz crkve u crkvu, iz mjesta u mjesto..."

Groer se ipak povukao s mjesta bečkog nadbiskupa 1995. nakon optužbi da je u prošlosti seksualno zlostavljao mlade sjemeništarce. Umro je 2003. godine ne priznavši krivnju niti se suočivši s optužbama.

Druga kontroverza koja se veže uz Sodanovo ime podrška je brutalnom Pinochetovom režimu dok je bio nuncij u Čileu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju