Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu Mostaru

Plenković o slučaju malene Madine, osvrnuo se i na Božinovića: "Jasno je da je presuda individualna i ne govori o sistemskom problemu"

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti na 23. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Osvrnuo se na politička pitanja u BiH, ali je i komentirao neke aktualne stvari u Hrvatskoj. I dalje ne otkriva detalje oko rekonstrukcije Vlade.

Premijer Andrej Plenković je u utorak bio na otvorenju 23. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru. "Izuzetna je šansa za razgovor o budućnosti", kazao je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Plenković je rekao da mu je drago da je nakon dvije godine međunarodni sajam opet privukao pozornost. "Ohrabruje nas da će Hrvatska biti još bolji partner BiH. Drugi smo ulagač u BiH. To dovoljno govori o privrženosti", rekao je Plenković. "Gradimo mostove, ceste, spremni smo uložiti napore kroz južnu interkonekciju za plinofikaciju BiH", kazao je Plenković.

Istaknuo je da su se osvrnuli na aktualnu političku situaciju u BiH. "U strateški kompas EU, uvrštlena je referenca na prijedlog Hrvatske da se prepozna od čega je satkana BiH", kazao je Plenković.

Premijer je kazao da su na sastanku u EU imali zaključak o BiH s tri temeljne točke te da postoji voljni moment i razumijevanje unutar EU i SAD-a kako bi BiH bolje i ravnopravnije funkcionirala nakon izbora.

"Želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH", kazao je.

Kazao je i da je Hrvatska imala konstruktivnu ulogu u sporazumima vezanim uz BiH te da na tom tragu žele poslati poruke suradnje koje će omogućiti Hrvatskom narodnom saboru da ostane jedinstven i da se pronađe dogovor koji će učiniti BiH funkcionalnijom.

"Hrvatska će sa svoje strane učiniti sve da trgovinska razmjena bude veća, da ulaganja bude više, da infrastrukturno povezivanje bude snažnije i da se put prema EU ubrza", kazao je premijer.

Istaknuo je da je Europsko vijeće spremno na razgovore vezane uz BiH te da je američka strana voljna uložiti dodatni napor.

Čović je kazao da je da imaju okvir za djelovanje BiH te da je to Ustav. "Kako ćemo ga promijeniti to je pitanje vremena. Hoće li to biti taj naš europski put, to je ostalo na svima nama. Moramo stvoriti ambijent da pokušamo napraviti partnerstvo s bošnjačkim narodom, promijeniti izborni zakon i da pokušamo napraviti demokratičan izborni proces", kazao je Čović i dodao da će tada biti brojnih uvjeta za reorganizaciju BiH.

Plenković se osvrnuo na presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju malene Madine. "Želim izraziti žaljenje što je mala Madina poginula i što se ta velika tragedija dogodila. Jasno je da je presuda individualna i ne govori o sistemskom problemu. Stav Vlade može biti jedan jedini - da domaća tijela sve naprave da se vidi zašto je došlo do te tragedije", istaknuo je premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aktualne teme Plenković ne odustaje: "Dron je bio naoružan, na njemu je bila bomba"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 2 SLIJEDI OSVJEŽENJE Kojim će se kriterijima voditi premijer u rekonstrukciji Vlade? Od kaznenih postupaka do loših rezultata

Na pitanje treba li ministar Davor Božinović dati ostavku, premijer je kazao da je Božinović već ranije odgovorio na to pitanje. Rekao je i da nema ništa za dodati oko rekonstrukcije Vlade. "Ne znam, danas sam tu, nemam što reći", rekao je te dodao da nije vidio imovinsku karticu novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine.

Plenković je u BiH razgovarao sa svim dužnosnicima koji su bili na sajmu. "Jednima sam čestitao na izbornim pobjedama, s Dodikom sam razgovarao o situaciji u BiH i povezivanju u prometnom i infrastrukturnom smislu, o Hrvatima na teritoriju Republike Srpske, o htijenjima i podršci biskupu Komarici u vidu samostana koji bi trebali riješiti određena imovinsko-pravna pitanja, ali i o položaju Hrvata koji žive na teritoriju Republike Srpske", rekao je premijer.

Dodao je da su razgovarali i o hidroelektrani Dubrovnik 2 za koju smatraju, kako kaže premijer, da je od strateškog interesa. "Zamolit ćemo da razgovore na tu temu nastave ministri energetike, da se time bavi i HEP. Moramo napraviti sve napore da osiguramo dovoljno električne energije za naše gospodarske subjekte, a ako to može pomoći i gospodarskim subjektima u BiH-  tražit ćemo zajednička rješenja", zaključio je premijer.

Prisutni su na međunarodnom sajmu u Mostaru bili i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predstavnik zemlje partnera - Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske, mostarski gradonačelnik Mario Kordić te direktorica sajma Dalfina Bošnjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene