Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka javnosti

VIDEO Potpuno nova taktika ISIS-a: 'Nikad nisam vidio takav video otmice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednji video IS-a na kojem se vidi britanski taoc, ponešto je drugačiji od ostalih koje su do sada objavili islamisti, tvrdi stručnjak Sky News-a za vanjsku politiku, Alistair Bunkall.

Alistair Bunkall napravio je za Sky News analizu videa taoca Johna Cantilea, kojeg su zarobile snage IS-a, u Siriji.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić najviše glasova protiv Ivan Turudić je u Saboru najnepoželjniji državni odvjetnik u zadnjih 25 godina teška situacija u Rafahu za Dnevnik Nove TV Veleposlanik o napetostima na Bliskom istoku: "Situacija je iznimno ozbiljna"

VIDEO Objavljen novi video britanskog taoca ISIS-a

'Nikada nisam vidio takav video otmice. Nisu ni ljudi s kojima sam razgovarao o njihovim iskustvima. Nestvarno je i predstavlja novu taktiku Islamske države.

Kako smo i očekivali od ove organizacije, video je snimljen profesionalno, i to iz više kuteva.

Postoji nekoliko naznaka gdje je lokacija na kojoj se nalazi John Cantile, prema zvukovima koji se čuju izvana, primjerice autombilske trube. Ti zvukovi upućuju da se taoc nalazi u gradu.

Obrijao je tamnu kosu i podrezao kozju bradicu. Njegove su ruke na stolu, prsti prekriženi, izgleda opušteno', napisao je Bunkall.

Snimka na kojoj Cantile prenosi poruku IS-a razlikuje se od dosadašnjih na više načina.

'Nema nasilja i nikome se ne prijeti. Izgleda kao da je Cantlie sam, oko njega se ne vide otmičari. Nalazi se u prostoriji, a ne u sirijskoj pustinji. Ali, ono što je zajedničko svim prethodnim videima, jest korištenje taoca kako bi se širila poruka IS-a i propitkivala zapadna politika', piše Bunkall.

Kratko je analizirao i Canileov govor tijela. 'Cantlie izgleda smireno, njegove su riječi namjerne, a ton povremeno gotovo samouvjeren. U prethodnim videima, Islamska se država obraćala Obami ili Cameronu. Ovim se videom obraćaju direktno javnosti.

Cantlie riječi izgovara savršeno, što sugerira da čita ili ih je zapamtio napamet. Nema očitog znaka da je pod prisilom, ali potvrđuje da je još uvijek taoc te moramo pretpostaviti da je natjeran da to napravi.

Obećava da će se i u buduće pojavljivati na ovakav način. Iako je to novi pristup IS-a, ne znači i da su odustali od odrubljivanja glava', zaključuje Bukall.

Video koji traje 3 minute i 16 sekundi, Cantile završava riječima kojima poziva na iščekivanje još tavih videa.

'Pridružite mi se u sljedećih nekoliko programa i mislim da biste mogli biti iznenađeni onim što ćete naučiti', rekao je na način na koji to izgovaraju televizijski prezenteri.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene