Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neki analitičari dovode u pitanje strategiju vojne intervencije na Libiju.


Analitičari strahuju da bi Zapadne snage mogle biti uvučene u dugi civilni rat, unatoč inzistiranjima SAD-a koje tvrde da kopnene trupe neće slati u Libiju.

Vezani članci U crkvi - Ilustracija - 3 Drama u Zadru: Pijani župnik na ulici istukao časnu sestru, završio u pritvoru Slika nije dostupna Irački Kurdi za izravan dijalog s Ankarom: 'Ne' vojnoj intervenciji!

Kanadski premijer Stephen Harper izrazio je nadu kako će intervencija Zapadnih snaga biti dovoljna da preokrene odnos snaga u Libiji, u korist pobunjenika te da pruži mogućnost da se Gadafija stjera s vlasti, piše Reuters.

>> Tripoli bombardiran, Gadafijeva obrana uzvratila vatrom

>> Zapad će s ovim 'predatorima' oduzeti Libiji zračni prostor

'Vjerujemo da ako Gadafi izgubi mogućnost nametanja svoje volje putem nadmoći svoje vojske, više neće moći kontrolirati zemlju', pojasnio je Harper. No, analitičari postavljaju pitanje što će Zapad učiniti ako se Gadafi odluči ukopati, posebice ako ih ne zadovoljava trenutna podjela Libije, s pobunjenicima na istoku i Gadafijem na zapadu zemlje.

Libija se ne smije podijeliti napola

Jedan od sudionika sastanka u Parizu istaknuo je kako su Hillary Clinton i ostali naglasili da se Libija ne smije podijeliti na dva dijela. Još u petak, američki predsjednika Barack Obama pozvao je Gadafijeve snage da se povuku iz zapadnih gradova Zawiyaha i Misarte, kao i iz istočnog dijela zemlje.

'Bit će to daleko manje jednostavno ako Gadafi odluči snage poslati u gradove, što on već pokušava napraviti u posljednjih 24 sata', ističe Marko Papić iz organizacije Stratfor Global Intelligence. 'Jednom kad to napravi, to će prerasti u rat u urbanoj sredini, a tada će biti teško koristiti zračne snage s pet kilometara iz zraka da se njegove snage neutraliziraju', zaključio je Paić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju