Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zračna nadmoć

Zapad će s ovim 'predatorima' oduzeti Libiji zračni prostor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analiza s čime Francuska, Velika Britanija i SAD lete na Libiju.

Bit će to zračna bitka, po svemu sudeći, kratkog vijeka, ako do nje uopće i dođe. Svaka od spomenutih zemalja u zračnu patrolu nad Libijom vjerojatno će poslati perjanicu svoje zračne flote, odnosno zrakoplove koji čine kralježnicu njihovog ratnog zrakoplovstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LETAČKE AKTIVNOSTI Očekuje se pojačana buka: Uz hrvatske MiG-ove u zraku i vojni avion koji ne viđamo često Slika nije dostupna Pogrešan potez? "Pogriješili su i Plenković i Milanović": Nižu se kritike zbog preleta Rafalea

>> Gadafi Obami: Ako zaratimo, uvijek ću te voljeti kao sina

NATO-ovi stratezi tvrde kako im na raspolaganju stoji 200 do 300 zrakoplova, koje odmah mogu uputiti iznad Libije, a radi se o tzv. top-of-the-line zrakoplovima, koje nadilaze zasad samo borbeni zrakoplovi pete generacije, ali koji još nisu u širokoj vojnoj uporabi. Dakle radit će se tu o konfrontaciji super modernih borbenih zrakoplova, nasuprot libijske flote, koja je možda bila 'hit' u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, no danas se njihovi zrakoplovi smatraju zaostalima.

S jedne strane tu su Britanci s Eurofighter Typhoonom, Francuzi s Dessault Rafaleom te naposljetku Amerikanci s njima još uvijek nezamjenjivim i super 'nabrijanim F-18 Super Hornetom.

Libijski odgovor na to je zastarjela zračna flota od nekih 400 letjelica, bazirana na starim ruskim avionima, među kojima su bombarderi Su-22 i MiG-23, zatim lovci MiG-21 i MiG-25, a naći će se tu i pokoji ex-Yu laki lovac tipa Jastreb, kojeg su pobunjenici već obarali, ili su libijski ratni piloti njima bježali van Libije.

Zapravo, tu nema govora o nekakvoj ravnoteži snaga, već je samo pitanje što Gadafi i njegova vojska kriju na tlu od zemlja-zrak raketnih sustava i što će od toga stići upotrijebiti, prije nego li snage Zapada i to ne svedu na minimalnu mjeru, kao što je to bio dosad slučaj dvaput u Iraku te Afganistanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene