Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA GRANICI POLJSKE I UKRAJINE

Reporterka Ana Malbaša svjedoči potresnim prizorima: ''Djevojčica je plakala, kazala nam je da ne može podnijeti da ona odlazi, a njezin otac ostaje boriti se u Ukrajini''

Aktualno Galerija Ana Malbaša Ana Malbaša Foto: DNEVNIK.hr Humanitarna pomoć na granici Ukrajine i Poljske Humanitarna pomoć na granici Ukrajine i Poljske Foto: DNEVNIK.hr Ana Malbaša Ana Malbaša Foto: DNEVNIK.hr Izbjeglice iz Ukrajine na graničnom prijelazu Dorohusk - 3 Izbjeglice iz Ukrajine na graničnom prijelazu Dorohusk - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Izbjeglice iz Ukrajine na graničnom prijelazu Dorohusk - 2 Galerija 1/6 >>
U Poljskoj, sa same granice s Ukrajinom u subotu izvještava reporterka Nove TV Ana Malbaša koja prati situaciju u prihvatnim centrima u koje cijeli dan stižu izbjeglice iz Ukrajine.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ana Malbaša prati stanje u prihvatnom centru gdje je sve više izbjeglica. Javila se uživo u Vijesti u 17.

"Pristižu uglavnom izbjeglice koje nemaju osiguran smještaj u Poljskoj", javila je Malbaša i dodala kako ih dočekuju djelatnici poljskog ministarstva i smještaju po osiguranim smještajima, uglavnom hotelima.

"Samoorganizirali su se Poljaci preko grupe na Facebooku u kojoj se okupilo već 150.000 ljudi, donose osnovne potrepštine, hranu, igračke...", kaže reporterka kojoj je nekoliko volontera kazalo da je u više navrata prevozilo izbjeglice. Malbaša je pohvalila i volontere koji su izbjeglice prihvatili u svojim domovima.

Ana Malbaša s novim informacijama javit će se i u Dnevniku u 19:15.

Devet prihvatnih centara diljem zemlje

Reporterka Nove TV Ana Malbaša ranije u subotu je izvijestila o stanju na granici Poljske i Ukrajine.

Prema viđenome na terenu poljska vlada dobro se snalazi s velikom migrantskom krizom. Prema inforamcijama Ministarstva unutarnjih poslova Poljske, devet je prihvatnih centara diljem te zemlje, duž 500 kilometara duge granice s Ukrajinom.

"Kad izbjeglice pristignu u Poljsku, nudi im se humanitarna pomoć tu je voda i hrana, tu su granična straža, policija, kola Hitne hitne pomoći. Pružaju im se i osnovne informacije o tome gdje mogu dalje ići u Poljsku, osigurani su kampovi za one koji će tu ostati", izvijestila je Malbaša.

Zasad nema službenih podataka o ukupnom broju pristiglih izbjeglica iz Ukrajine, broj raste iz dana u dan, no informacije u pokrajini s najvećim priljevom govore da je samo u petak stiglo oko 25.000 ljudi. Procjene u medijima govore da je oko 100.000 izbjeglica dosad stiglo u Poljsku iz Ukrajine.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova redovito održava sastanke sa šefom granične straže i pružaju bitne informacije putem interneta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kolona 40-ak kilometara VIDEO Reporter Ivan Čorkalo na granici Ukrajine i Poljske svjedočio noćnoj mori svakog roditelja: "Muškarci to tako masovno rade"
Pročitajte i ovo Vlado Karešin - 1 Najviše ih je u Slavoniji Ukrajinci u Hrvatskoj spremaju se za prihvat izbjeglica: "Teško je, kao i kad je kod nas bio rat..."

Nije poznato ni koliko će izbjeglica pronaći utočište u Poljskoj, a koliko će ih otići u druge europske zemlje. Reporterka Nove TV razgovarala je s izbjeglicama koje imaju obitelj u Poljskoj. ''Na društvenim mrežama postoje grupe u kojima poljski građani nude prijevoz i smještaj izbjeglima iz Ukrajine'', istaknula je Malbaša.

Opisala je i potresan prizor kojemu je svjedočila, a radi se o dvije obitelji koje iz Ukrajine putuju kod rodbine u Italiju:

"Jedna djevojčica nije prestala plakati. Kad smo joj se snimatelj Marino Grgurev i ja približili i pitali je zbog čega plače, kazala je da jednostavno ne može izdržati činjenicu da je njen otac ostao boriti se u Ukrajini, a ona otišla", kazala je Malbaša.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene